З понеділка - нові правила реєстрації бізнесу та нерухомості

З понеділка - нові правила реєстрації бізнесу та нерухомості

З понеділка - нові правила реєстрації бізнесу та нерухомості

Здійснення реєстраційних функцій дасть нотаріусам можливість заробляти, так як передбачена спеціальна процедура розподілу коштів від громадян. Також це забезпечить серед фахівців такого роду здорову конкуренцію. І дозволить Міністерству юстиції відмовитися від невластивих йому функцій.

Вже з понеділка українські нотаріуси почнуть надавати реєстраційні послуги бізнесу і нерухомості, фактично перетворившись на 7000 міні-офісів з надання адміністративних послуг.

Про це в четвер повідомив міністр юстиції Павло Петренко, виступаючи на форумі нотаріусів «Децентралізація у сфері державної реєстрації: нотаріус - державний реєстратор».

>

У цей понеділок набув чинності пакет законів про реформу системи реєстрації бізнесу та нерухомості. Більше 7000 нотаріусів отримали повний обсяг повноважень державних реєстраторів. Це 7000 міні-офісів надання послуг по всій країні, які надаватимуть ці сервіси прозоро, без корупції і максимально комфортно для кожного українця. З наступного понеділка ви можете звертатися за реєстрацією бізнесу та нерухомості до українських нотаріусів, які отримали весь обсяг повноважень з реєстрації по всій країні, - зазначив глава Мін'юсту.

Він додав, що прийнятими законами також вводиться принцип екстериторіальності, тобто на рівні законів легалізуються електронні онлайн-сервіси, які досі мали статус пілотних проектів. Крім того, з наступного року Міністерство юстиції вже не буде виконувати не властиві йому реєстраційні функції. А вже з 30 квітня наступного року інститут державного реєстратора Мін'юсту взагалі зникне з системи органів державної влади.
За словами Петренка, немає жодного сумніву в тому, що нотаріальне співтовариство впорається з новими обов'язками. Адже за роки існування інституту приватних нотаріусів вони довели свою професійність і по праву вважаються найбільш організованим професійним співтовариством юристів.

Передача права здійснювати реєстраційні функції нотаріусам забезпечить реальну конкуренцію як серед нотаріусів, так і між нотаріальним співтовариством і центрами адмінпослуг, які будуть створені місцевою владою, переконаний керівник Мін'юсту.



Завдяки такому підходу ми раз і назавжди позбудемося таких ганебних явищ, як черги, хабарництво і неякісне обслуговування. Адже громадянин сам вибиратиме до кого звернутися за послугою. І якщо йому не сподобається якість обслуговування, зможе піти до іншого фахівця, - зазначив міністр.

За словами Петренка, щоб мотивувати нотаріусів взяти на себе надання послуг з реєстрації, прийнятими законопроектами передбачено перерозподіл коштів, які громадяни платять за отримання сервісів.

40% коштів, отриманих за послуги з державної реєстрації, що надаються нотаріусами, будуть надходити до Державного бюджету. А 60% від сплаченої суми отримуватимуть нотаріуси за надані послуги, - повідомив він.

Останні новини