«Все пропало!»: Китай серйозно вступив у санкційну війну проти РФ

«Все пропало!»: Китай серйозно вступив у санкційну війну проти РФ

«Все пропало!»: Китай серйозно вступив у санкційну війну проти РФ

    Банки у Піднебесній масово закривають рахунки російських компаній. Фінустанови розглядають весь російський бізнес як "токсичний", блокуючи корпоративні перекази і навіть карти фізосіб.

Китайські банки вичищають російських клієнтів, масово закриваючи рахунки компаній, блокуючи платежі і відмовляючи навіть в найпростіших операціях, на кшталт обміну валюти. Про це заявив керуючий партнер групи компаній Skymax Ігор Шибанов.

>

За словами Шибанова, який працює як в материковому Китаї, так і Гонконгу, проблеми почалися близько півтора роки тому: причому якщо спочатку під удар потрапляли компанії, внесені в санкційні списки США і Євросоюзу, то тепер банки розглядають весь російський бізнес як "токсичний", блокуючи корпоративні перекази і навіть карти фізосіб.

"Компанію відкрити ще можна, але ось рахунок в банку з російським паспортом відкрити вже неможливо. Якщо засновник або директор є громадянином Росії, то тут немає варіантів", - скаржиться Шибанов.

Спочатку банки вичищали нові компанії, яким було менше року. "Вам тиждень часу, виводите гроші, закривайте рахунки, - описує Шибанов типову ситуацію. - Без пояснення причин, ніяких довідок нам не надали".

"Припустимо, банк дзвонить на телефон, який вказаний для контактів, якщо людина не відповіла - все, відразу заблокували рахунки, розблокувати які вже не можна. Давали час для виведення грошей і все. У мене були рахунки компаній, яким по 10 років, мене запевняли, що з цими компаніями вже точно проблем не буде, я ходив у банки, мене там знали, розуміли, що це не "смітник" якийсь, але в підсумку перестали гроші зараховуватися на рахунок", - каже Шибанов.


Спроби зв'язатися з керівництвом банків, за його словами, ні до чого не приводять: «Вище певного рівня не підеш, а на тому рівні, на який можна було піднятися, нам відповідали, що " у нас йде боротьба з відмиванням грошей, ваша країна в групі ризику, тому прийнято таке рішення".

Проблеми в китайських банках виникають у росіян і з особистими рахунками, розповів Шибанов. "Зараз часті випадки, коли навіть наші туристи зазнають труднощів. Таке траплялося з кількома моїми гостями, коли особа, яка в'їхала по туристичній візі в Китай, не може поміняти гроші в банку. Тобто клієнт приходить з доларами в банк, але як тільки бачать російський паспорт, виганяють. Причому це державні китайські банки", - додає бізнесмен. Проблему бачать на рівні ЦБ, визнав у вересні глава представництва Банку Росії в КНР Володимир Данилов.

"Проблеми пов'язані з розширеною інтерпретацією рядом китайських банків обмежувальних заходів третіх країн", - розповідав він на на круглому столі "Російсько-китайське фінансове співробітництво як фактор економічного розвитку" в Харбіні.

Під блокування потрапляють транзакції навіть не включених в санкційні списки компаній, це "призводить до затримок при проведенні платежів клієнтів російських банків, так і зустрічних платежів на користь компаній Росії".

Проблеми виникають не тільки у корпорацій, а й у банків - на етапі відкриття кореспондентських рахунків в КНР, повідомив віце-президента Асоціації банків Росії (АБР) Анатолій Козлачков.

"Проблеми ці зрозумілі, вони пов'язані з санкційним тиском", - повідомив Козлачков

Останні новини