Українська влада після Нового року змінює свою грошово-кредитну політику

Українська влада після Нового року змінює свою грошово-кредитну політику

Українська влада після Нового року змінює свою грошово-кредитну політику

З початку майбутнього року Нацбанк змінює правила надання кредитів та залучення депозитних коштів.

З 11 січня 2019 року Нацбанк відмовляється від надання кредитів рефінансування на термін до 90 днів, які пропонувалися банкам раз в тиждень, заявив заступник голови НБУ Олег Чурій. І пояснив рішення низьким попитом на цей вид позик з боку фінустанов, які воліють продовжувати старі кредити НБУ, а не оформляти нові.

>

За словами Чурія, Нацбанк сконцентрується на виділення двотижневого рефінансування. Аукціони з його надання будуть проводитися раз на два тижні, а не тричі в місяць, як зараз.

«Нацбанк відмовиться від практики щоденних тендерів з рефінансування і двох розміщень депозитних сертифікатів в тиждень. І вводить іншу - чергування: на одному тижні банкам буде пропонуватися рефінансування, на іншому - розміщення депозитних сертифікатів. Без обмеження обсягів», - пояснив заступник голови НБУ.

Двотижневе рефінансування центробанку буде надаватися під облікову ставку НБУ, а кредити overnight - облік + 2% річних (зараз - 20%). При цьому банки зможуть розмістити кошти в депосертифікатах центробанку під облікову ставку «мінус» 2% (зараз - 16%).

Нацбанківці хочуть, щоб банки рідше зверталися за позиками до них, і частіше позичали кошти у колег на міжбанку.

Останні новини