Впаде до нуля чи злетить до 20 тисяч доларів: що буде з курсом біткоіна 2019 року

Впаде до нуля чи злетить до 20 тисяч доларів: що буде з курсом біткоіна 2019 року

Впаде до нуля чи злетить до 20 тисяч доларів: що буде з курсом біткоіна 2019 року

Нинішнього року біткоін відзначить 10-річний ювілей.

Минулий 2018 рік став роком карколомного падіння курсу біткоіна і багатьох інших криптовалют. Як писав сайт "Сегодня", за останній рік біткоін втратив в ціні близько 85%. З цієї точки зору найпопулярніша криптовалюта, до якої вже кілька років прикута увага всього світу і яка ще нещодавно претендувала на роль "грошей майбутнього", стала одним з найсильніших розчарувань року.

>

Втім, з середини грудня різка девальвація криптовалюти припинилася. Останні три тижні біткоін навіть робить деякі спроби зміцнення. Які, втім, наразі не надто переконливі і чергуються з рівнозначними періодами "просідання" ціни. Що прогнозують експерти криптовалюті на 2019 рік?

Цього року криптовалюта відзначатиме 10-річчя з дня своєї появи. До кінця 2018-го капіталізація ринку оцінювалася в 133 млрд доларів. Але єдиної точки зору на криптовалюту як явище немає до сих пір. Як немає і однозначного розуміння майбутнього біткоіна. Одні експерти – як, наприклад, прихильник альткоінів Калвін Айр – прогнозують, що ціна біткоіна вже цього року "впаде до нуля". Інші – як, наприклад, представник крипто-центру BitPay Сонні Сінгх – пророкує на кінець нинішнього року курс 15-20 тисяч доларів за один біткоін. Багато гравців ринку криптовалют – як, наприклад, експерти агентства Weiss – переконують, що зараз найкращий час інвестувати в біткоіни, поки він "на дні".


Більшість опитаних нами експертів вважають, що цього року не варто чекати нового періоду злету біткоіна.

"Пузир біткоіна остаточно луснув, здувся в 5 разів з максимумів річної давності. Якісь руху ціни вгору і вниз, як і раніше будуть (вниз – з більшою ймовірністю). Але чекати зростання курсу в рази і розглядати біткоін як інвестиції я не рекомендую", – говорить старший аналітик Альпарі Вадим Іосуб.

"Прогнозуємо курc біткоіна на кінець 2019 року менше 1000 доларів за один біткоін. Сплески ще можливі, однак довгостроково хайп пройшов, і вартість біткоіна продовжить знижуватися з перспективою досягти відміток навіть $ 300. Технологія залишиться, біткоін піде або залишиться долею невеликої групи учасників", – вважає старший аналітик ГК FOREX CLUB Андрій Шевчишин.

Однак є й інша думка. Зокрема, експерт в області криптовалют, засновник проекту REMME Олександр Момот вважає, що курс біткоіна ще продемонструє зростання. Хоча, найімовірніше, або в самому кінці 2019 року, або ще пізніше.

"Кінець 2017 року – початок 2018-го – це був пік. І протягом усього року ціна знижувалася, тому що здувається черговий пузир. Але він здувся дуже сильно. Зараз досить велика кількість людей використовують біткоіни, кількість транзакцій висока. Але ціна, як зазвичай в пікових значеннях – як вгорі, так і внизу – падає сильніше, ніж фундаментально могла б бути. Тому наступний рік, я думаю, ціна буде досить низькою. Можливо, до кінця року або на початок 2020 року курс почне зростати. Всі ці прогнози ґрунтуються на попередньому витку, 2013-2014 рік, коли були попередній зліт і падіння. Можливо, цього разу це займе трохи більше часу, тому що зі збільшенням кількості користувачів реакція стає повільнішою. Тобто менше часу потрібно для злету і більше – для падіння і консолідації", – пояснює Олександр Момот.

Як підрахували в компанії "99Bitcoins", 2018 року "поховати" першу криптовалюту намагалися 90 разів. Однак, незважаючи на стрімке падіння курсу біткоіна і його "послідовників", криптовалюти досі викликають жвавий інтерес у багатьох країнах світу і у великих компаній. Їх намагаються створювати на офіційному рівні, втискати в правові рамки, оподатковувати, користуватися їхніми технологіями. Наприклад, в Індії зараз йде робота щодо легалізації криптовалюти. У Франції вирішили багаторазово розширити торгову мережу з продажу криптовалют. Про намір створити власну криптовалюту заявили в компанії Facebook.

В Україні також активно використовують і сильні, і слабкі сторони криптовалют. Наприклад, в одному з сіл Дніпропетровської області завдяки керівникам місцевого самоврядування жителі отримали доходи від операцій з криптовалютами. А ось у Вінницькій області та в Києві деякі чиновники Державної фіскальної служби навчилися використовувати криптовалюту для відмивання грошей.

В асоціації "Блокчейн України" впевнені, що 2019 року і Україна визначиться принаймні зі статусом криптовалют.

"Насамперед необхідно визначити статус криптоактиву: річ, цінний папір, платіжний засіб? На сьогодні жоден з існуючих об'єктів цивільного обороту не підходить під критерії сутності криптовалют. Тому в Україні необхідно створити нові норми регулювання, які б відповідали вимогам галузі", – вважають в асоціації.

Робота над концепцією регулювання крипто валют триває в Україні з початку 2018 року. У Верховній Раді зареєстрований не один законопроект на цю тему. В асоціації вважають, що з вже створених законопроектів найближчим до вирішення проблеми є проект закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з віртуальними активами" (№9083). Його називають компромісним між інтересами держави і бізнес-спільноти. Він передбачає введення нового типу активу для оподаткування – віртуальний актив, який включає криптовалюти і токен-активи. Законопроектом пропонується обкладати 5%-вим податком прибуток від операцій з віртуальними активами, при яких "віртуальні" гроші будуть обернені в гроші "реальні".

У свою чергу, Олександр Момот вважає "узаконення" біткоіна безглуздим і даремним як для криптовалюти, так і для держави.

"Це все одно, що узаконити повітря. Це безглузда процедура", – говорить він. На думку експерта, єдине, що може дати узаконення криптовалют, – це можливість переводити гроші з криптовалюти у валюту реальну.

"Але робити такий канал переливу не хоче ні комісія з цінних паперів, ні фінрезерв – через те, що криптовалюту ніхто не контролює. Це дуже небезпечно для них", – говорить Олександр Момот.

Водночас експерт вважає, що 2019 року дійсно можуть з'явитися проекти, в яких використовуються технології криптовалюти – блокчейн і токени.

"Наразі в 99% випадках в тих проектах, які вже реалізовані, насправді наразі не використовується блокчейн. Або його приліпили збоку і він також не використовується. Сьогодні ще дуже мало проектів, в яких реально є токен-економіка і де реально потрібен блокчейн. Наприклад, блокчейн-проект Ripple, який інтегрується в банки, – там немає блокчейна і там не використовується токен. Це просто система клірингу, це можна робити і без блокчейна. Є системи нового покоління, які теоретично можуть вирішити цю проблему. Ми, наприклад , теж робимо систему, яка фіксує ціну транзакції в доларах. Але це все наразі в розробці, це все з'явиться 2019 року. Я думаю, що 2019 року з'являться компанії і технології, які можуть дійсно чимось поліпшити існуючий бізнес і реально використовувати блокчейн", – прогнозує Олександр Момот.

 

Останні новини