Вигідно чи ні: скільки можна заробити, купуючи державні облігації

Вигідно чи ні: скільки можна заробити, купуючи державні облігації

Вигідно чи ні: скільки можна заробити, купуючи державні облігації
Експерти назвали суму мінімально вигідної інвестиції.Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) – цінні папери, які випускаються державою для покриття дефіциту державного бюджету. Фактично для держави це одна з форм кредиту, який вона бере у власних громадян або юридичних осіб. А для покупців ОВДП – альтернатива депозитним банківським вкладам, яка також дозволяє заробити на відсотках.

Останнім часом в інтернеті все частіше стали з'являтися матеріали, в яких стверджується, що ОВДП набагато вигідніше, ніж строковий банківський вклад. Мовляв, тут і відсотки вище, і податків менше, і збереження коштів в ОВДП набагато надійніше, ніж в банківських депозитах, оскільки повернення коштів за облігаціями гарантований державою, а не комерційними банками, у яких можуть виникнути проблеми.

Мінфін і багато експертів раз у раз говорять про зростаючу популярність ОВДП.

"За результатами проведення розміщень облігацій внутрішнього державної позики 11 грудня 2018 року в державний бюджет залучено 1,618 млрд гривень, що свідчить про істотне збільшення попиту на внутрішньому ринку з боку інвесторів в порівнянні з попередніми аукціонами", – повідомляв Мінфін.

"Динаміка інвестування українців в ОВДП вражає. За 2018 рік обсяги інвестицій зросли в 4 рази і недавно перевищили 6 млрд грн! У наступному році буде ще більше", - написав у себе в Facebook в кінці грудня фінансовий експерт Тарас Козак.

У 2019 Мінфін планує проводити розміщення ОВДП щотижня. Чи варто громадянам, які мають заощадження, бігти за держоблігаціями
?
 
Як фізособа може купити  ОВДП
 
Незважаючи на те, що ОВДП відносяться до категорії цінних паперів, в "паперовому"вигляді вони не існують - тільки в електронному. Випуск облігацій здійснюєМіністерство фінансів в рамках тих сум, які передбачені в державному бюджеті навнутрішні запозичення (в 2019 році - до 202 млрд грн, хоча при необхідності закон про держбюджет дозволяє Кабінету міністрів коригувати план). Розміщуються облігації нафондовому ринку (на біржах).За українським законодавством, купити облігації внутрішньої державної позики можекожен громадянин і навіть не громадянин України. Однак зробити це безпосередньо,на фондовому ринку, фізична особа не може. Потенційний  покупець повинен  звернутися до організації, яка має ліцензію на торгівлю цінними паперами: в банк, вінвестиційні компанії, в брокерські контори тощо.Купівля ОВДП відбувається на первинному і на вторинному ринку. На первинному ринку покупку облігацій здійснюють банки. Решта в основному працюють на вторинному ринку (банки теж). Організація-посередник ідентифікує клієнта і перевіряє законність його доходів, відкриває на покупця рахунок з цінних паперах, підписує брокерський договір, реєструє його на фондовій біржі, яка торгує ОВДП, веде всю іншу документацію з купівлі ОВДП. Зрозуміло, все це робиться не безкоштовно. За посередництво в покупці і продажу ОВДП покупцеві доведеться сплатити комісійні, і чималі. І ось тут криється основне "але", яке змушує людину добре все зважити, перш ніж зважитися на покупку. 
 
Коли облігації вигідніші за депозити
 
 Вартість однієї державної облігації на первинному ринку - 1000 грн. На вторинномусума може   варіюватися    в залежності від що залишився до погашення строку, відпопиту і пропозиції, від ряду інших чинників. Але в будь-якому випадку комісійні упосередників стартують від 500 грн. Причому таких платежів, найімовірніше,доведеться зробити кілька протягом процесу від моменту підписання договору доотримання вкладених коштів з відсотками.Звідси висновок: купувати одну облігацію абсолютно не вигідно. З якого ж кількостіпочинається вигода?Відсоток прибутку по ОВДП, який пропонує держава, не є постійним. Він залежить відтерміну   розміщення, від кон'юнктури, інших факторів. Наприклад, ближче до кінця рокуМінфін розміщував облігації з відсотковою ставкою вище облікової ставки НБУ (вонастановить 18%). 18 грудня Мінфін розмістив тримісячні   облігації   під 20,5% річних. А  перед самим Новим роком, 27 грудня, - на 62 дня під 18,19% річних.   А ось в липні  2018 го облігації на 6,5 місяці були розміщені тільки під 17,29%.Припустимо, людина задумалася про покупку 10 облігацій на умовах, як від 18 грудня.Заплативши 10 тис. грн    (без   урахування зборів), через 2 місяці   він отримає назад свої10 тисяч і ... близько 340 грн відсотків, що набігли.   А плата за оформлення та супровід   покупки може скласти пару    тисяч гривень.   Стало бути, покупка навіть 10 облігаційсебе не виправдовує. 

"Від очікуваного прибутку потрібно буде відняти комісійні вашого контрагента -банку або брокера.   Вони будуть різними - так, наприклад, може стягуватисяплата за обслуговування рахунку, його відкриття і закриття. Комісії будутьзалежати від його фантазії, хоча можуть бути і мінімальними. Такождоведеться заплатити за покупку самих паперів - на вторинному ринку абобіржі. Там вже можна буде і визначитися з майбутньою дохідністю,   яку виможете  отримати",   - пояснює аналітик   компанії   "Альпарі"  Максим Пархоменко.

>



Експерт каже, що про вигідне інвестування можна говорити, якщо є кошти на покупкуяк мінімум 100 акцій. 

"Спочатку починати інвестувати коштує від 100 тисяч гривень.   Від цієї сумикомісії будуть з'їдати   невелику   частину   майбутнього доходу - 1-2%. При цьомуви зможете вийти   на більш високий   результат, ніж депозит. У гривні -приблизно на 12%, в доларах - на 5%",    - розповідає   Максим   Пархоменко.

Здавалося б, такі підсумкові показники ставлять під сумнів велику вигідність ОВДП в порівнянні з банківськими    депозитами. Адже покласти гроші на банківський депозитсьогодні можна і під 14, і навіть під 16%.Однак реальний відсоток, який людина отримує за банківським вкладом, такожнабагато менше того, який   анонсується.   Тому що з доходів   потрібно буде заплатити і прибутковий податок, і військовий збір. Загалом - близько 20% від планованого прибутку.   Внески за ОВДП від прибуткового податку звільнені,   проте військовий збірстягується і з доходів від облігацій. 

"На практиці прибутковість ОВДП завжди вище за прибутковість, яку формуєдепозит. Найчастіше на 1-2% вище доларових депозитів і на 4-6% вище   гривневих", - говорить Максим Пархоменко.  

Зрозуміло, мова йде про суми понад 100 тисяч гривень.   Як говорилося вище, применшій сумі вкладу ОВДП будуть явно програвати банківськими вкладами
 
Скільки осіб в Україні купують ОВДП

Статистика стверджує, що в 2018 році українці інвестували в ОВДП 6 млрд грн. Сума здається вражаючою. Однак якщо розділити її навіть на мінімально вигідний вклад – 100 тис. грн – вийде, що власниками ОВДП в минулому році стали всього 60 тисяч українців. Це всього 0,14% населення країни. А якщо врахувати, що багато хто з них купували більше облігацій, ніж мінімально вигідно (багато банків, наприклад, працюють тільки з інвестиціями понад 1 млн грн), вийде, що заробляють на цінних паперах не так вже й багато людей. Тобто цей спосіб інвестування досі не став масовим.Недоступність ОВДП для широкого числа людей сьогодні називають в числі основнихчинників, що гальмують розвиток ринку. В якості одного з кроків щодо спрощення   системи покупки державних облігацій   зараз розробляється мобільний додаток дляпокупки ОВДП.  Запустити його обіцяють в нинішньому році.
 
Останні новини