Кредити на житло: що пропонують банки і забудовники

Кредити на житло: що пропонують банки і забудовники

Кредити на житло: що пропонують банки і забудовники

В Україні поки не вигідно брати іпотечні кредити. Їх у середньому пропонують під 22% річних. Це пов'язано з високою обліковою ставкою Нацбанку - 18%, розповів  керівник професійного клубу забудовників Руслан Земляний.

"Щоб оформити квартиру в іпотеку, потрібно мати не менше 30% від вартості житла. Чим більший перший внесок, тим лояльніші умови банків. Щоправда на іпотеці можна зекономити. Банки і забудовники пропонують програми з пільговим періодом на 1-2 роки зі ставками 5-7%. Переважна кількість тих, хто оформив іпотеку, встигає виконати всі зобов'язання достроково", - пояснює Руслан Земляний.

>

За його словами, до кризи 2008 року пропозицій дострокового погашення іпотечного кредиту не було. Тоді економіка зростала. Населення кредитували в іноземній валюті у середньому під 15%. Сьогодні ж іпотечне кредитування тільки у гривні.

"Забудовники пропонують програми розстрочок. Вони вигідніші, ніж іпотечне кредитування. Адже банки висувають перелік вимог до людини, яка хоче отримати кредит. Будівельні компанії цього не роблять. Крім того, клієнту не доведеться платити більше, ніж домовлялися раніше. Адже забудовники надають розстрочку без відсотків, а необхідні витрати одразу закладають в ціну. Щоправда куплена таким чином квартира залишається у власності забудовника до повного відшкодування її вартості. У випадку іпотеки житло одразу належить покупцеві", - каже експерт.

За його словами, переважна кількість покупців квартири купують на етапі фундаменту. Таким чином можна зекономити 20-25% від вартості вже готової квартири.


Українці переважно купують квартири економ- і комфорт класу. Це квартири з раціональним плануванням. Значення має не кількість квадратних метрів, а набір приміщень. Покупці шукають житло з окремою кухнею, коридором, ванною кімнатою. Перевагу віддають двокімнатним, а однокімнатним квартирам.

 

Останні новини