Гривнецентризм, або Відмова України від долара: Що потрібно знати

Гривнецентризм, або Відмова України від долара: Що потрібно знати

Гривнецентризм, або Відмова України від долара: Що потрібно знати
 Рівень доларзації економіки повинен бути знижений...

Національний банк України (НБУ) намерен знізіті рівень доларізації вітчізняної економіки з більш чем 40% до 20%. Про це заявивши заступник глави Нацбанку Дмитро Сологуб.

"За його словами, рівень доларизації економіки в 2018 році становив 43% і 42% за валовими кредитами і депозитами відповідно. При цьому регулятор оцінює природний показник доларизації, який відповідає потребам бізнесу і населення в використанні іноземної валюти для здійснення зовнішньоекономічної діяльності та страхування від валютних ризиків, на рівні близько 20%.

>

Скорочення доларизації до зазначеного рівня, зазначив Сологуб, має стати результатом проведення успішної політики НБУ, зокрема, за інфляційного таргетування. При цьому, запевнив він, зниження рівня доларизації економіки буде відбуватися природним шляхом - тобто Нацбанк не планує вводити обмеження для громадян і бізнесу.

Ще з "лихих 90-х" українці в доларах шукали - і знаходили - порятунок від знецінення своїх заощаджень. Спочатку накопичене непосильною працею зберігалося під матрацом, пізніше, з розвитком в країні банківської системи, - на валютних депозитах. Вклади в доларах і євро давали менший відсоток, але зате були надійніше. Через порівняно низької процентної ставки отримали популярність валютні кредити, що, однак, зіграло з багатьма українцями злий жарт, причому двічі - в 2008 і 2014 роках, коли курс гривні обвалюється вдвічі.

Сьогодні, згідно з даними Нацбанку, в Україні частка валютних кредитів і депозитів залишається досить високою. Але, головне, - українці, як і раніше, подумки свої доходи перераховують в долари або євро.


шкідливий долар

Якщо Нацбанк заявляє про намір знизити доларизацію економіки, значить, очевидно, вона цій економіці якимось чином шкодить?

Як зазначив у розмові з "апостроф" аналітик інвестиційної компанії "Альпарі" Максим Пархоменко, прямий збиток для економіки від доларизації оцінити неможливо, але є її непрямі наслідки, зокрема, виражаються в зниженні попиту на гривню.

За словами фахівця відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергія Фурси, очевидно, що значна доларизація шкідлива для економіки. "Залежність від курсу валют - це завжди погано. Розрахунки повинні бути в гривні. Це підвищить і стійкість національної валюти, і обсяг гривневої ліквідності і, власне, кажучи, переможе тіньову економіку в якійсь мірі", - сказав він в коментарі виданню.

Як зазначив Фурса, чим менше буде доларизація економіки, тим менше буде шарахання, яке відбувається багато в чому через внутрішню паніки. "В Європі ніхто не біжить купувати долари, коли євро падає", - сказав він.

Згоден з колегами і фінансовий експерт Олексій Кущ. "Доларизація економіки не дозволяє повноцінно використовувати внутрішній інвестиційний ресурс", - заявив він "апостроф". Експерт навів приклад Японії і Південної Кореї, де крім ефективної промислової політики, економічний успіх ґрунтувався, в тому числі, на системі громадського накопичення. "На першому етапі у них працювала інвестиційна модель, а не модель споживання", - пояснив фахівець.

За словами Куща, якщо українці будуть весь час порівнювати вартість своїх базових активів з доларом, то, з одного боку, будь-які курсові зміни викликатимуть паніку на валютному ринку, і населення буде здійснювати перетікання своїх коштів у валюту, забираючи гривневі ресурси з банків і вкачувавши банківську систему. З іншого боку, якщо населення орієнтується на долар, довгострокові інвестиційні ресурси в гривні формуватися не будуть.

потрібен грівнецентрізм

Для того щоб провести дедоларизацію, про яку говорять в Нацбанку, потрібно відмовитися від валютних депозитів і кредитів, прибрати валютні облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) і залишити тільки гривневі ОВДП, зазначає Сергій Фурса.

Однак населення не довіряє гривні і, ширше, - вітчизняній банківській системі. Люди не хочуть розміщувати свої активи на банківських рахунках, зазначив Максим Пархоменко. "Більшість населення очікує девальвацію гривні і страхується від цього, купуючи іноземну валюту", - пояснив він.

За словами Олексія Куща, для зниження рівня доларизації економіки потрібен високий рівень проникнення національної валюти в фінансову систему, щоб населення було зацікавлене накопичувати в цій валюті, і щоб в цій же валюті проходили внутрішні транзакції, інвестиції і так далі.

Експерт зазначає, що зараз Україна знаходиться на роздоріжжі як билинний богатир. "Є два шляхи: або використовувати свій монетарний потенціал для розвитку економіки, використовувати внутрішні ресурси, які формуються в національній валюті, для накопичення і подальшого довгострокового інвестування, або стати як деякі латиноамериканські країни, які відмовилися від власних валют і перейшли на долар або, як у випадку з Чорногорією (в Європі) - на євро ", - розповів фахівець.

Альтернативою латиноамериканському або чорногорському варіанту він вважає польську модель: "У Польщі є таке поняття, як злотоцентрізм (від назви польської валюти" злотий ", -" Апостроф "). Національний банк Польщі проводить політику постійного підвищення статусності злотого. Поляки взагалі не помічають динаміку зміни курсу злотого до євро ". Експерт додав, що навіть ті поляки, які працюють за кордоном, свої доходи перераховують в злоті, тоді як українці, навіть у своїй країні - перераховують всі в євро або долари.

При цьому, за словами Куща, український регулятор своєї нинішньою політикою не сприяє дедоларизації: "Він повинен зорієнтувати довіру до національної валюти, а зараз Національний банк таргетує невизначеність. Якщо бізнес і населення не матимуть чітких довгострокових орієнтирів щодо курсу гривні до долара, вони завжди вдаватимуться до долара як до універсального засобу хеджування валютних ризиків і збереження своїх інвестицій ".

Злізти з валютної голки

Але провести дедоларизацію в Україні можна. "Завтра - неможливо, але, якщо поступово - то цілком", - говорить Сергій Фурса.

Від доларизації економіки "реально піти тільки через кілька років стабілізації фінансової системи", погоджується Максим Пархоменко.

При цьому дедолларизация не є завданням виключно Національного банку, і багато що тут залежить від уряду, який повинен проводити структурну реформу економіки. За словами Олексія Куща, доларизація є прямим наслідком збереження сировинного характеру української економіки. "Якщо ми випускаємо сировину, яке прив'язане до цін на зовнішніх ринках, то, відповідно, ми прив'язані до постійних коливань курсу. Тому без зміни структури економіки, без розвитку внутрішнього ринку доларизація буде все одно високою", - сказав експерт.

Україна також значною мірою залежить від імпорту, за який доводиться розплачуватися валютою, а це, в свою чергу, посилює залежність від валютного курсу. А це значить, що нашій країні треба хоча б частково забезпечувати свої потреби в товарах за рахунок власного виробництва. "Смартфони - це така справа, але хоча б навчитися гумові тапочки і скріпки випускати - вже буде легше в плані дедоларизації", - резюмував Кущ. "

 

Останні новини