НБУ посилив вимоги за кредитами

НБУ посилив вимоги за кредитами

НБУ посилив вимоги за кредитами

Національний банк України запроваджує порядок урахування банками інформації з Кредитного реєстру НБУ під час розрахунку розміру кредитного ризику.

Відповідні зміни до Положення № 351 внесені постановою Правління НБУ № 70 від 16 травня 2019 року “Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”, яка набуває чинності з 21 травня 2019 року.

>

Про це йдеться на сайті регулятора.

Банк повинен буде класифікувати за найгіршим класом боржника-фізичну особу, щодо якої в Кредитному реєстрі є інформація про дефолт цього боржника в інших банках.

Банк має понижувати клас боржника – юридичної особи, у тому числі до найгіршого, якщо в Кредитному реєстрі є інформація про дефолт або високу ймовірність дефолту цього боржника в інших банках.

Як вказують в НБУ, внесені зміни підвищать якість оцінки банками кредитного ризику завдяки врахуванню стану виконання боржником своїх зобов’язань в інших банківських установах, використовуючи при цьому інформацію з Кредитного реєстру.

Вимоги будуть застосовуватись у тестовому режимі з 1 липня 2019 року та стануть обов’язковими для виконання з 1 грудня 2019 року. Поступове впровадження зазначених вимог до оцінки кредитного ризику дозволить банкам доопрацювати внутрішні положення та налаштувати IT-системи.

 

Останні новини