Фонд гарантування вкладів відмовляється від ліквідаторів банків

Фонд гарантування вкладів відмовляється від ліквідаторів банків

Фонд гарантування вкладів відмовляється від ліквідаторів банків

Фонд починає безпосередньо закривати фінустанови.

На п'ятому році тотальних закриттів банків в Україні Фонд гарантування вкладів фізосіб вирішив позбутися посередників. А саме — від ліквідаторів банків. Почав ліквідовувати фінансові установи безпосередньо зі свого центрального офісу, силами власного апарату. У ФГВФО назвали цю схему — Банк = Фонд.

>

Це не масове явище. Поки новий підхід реалізується в якості експерименту в одному окремо взятому проблемному банку — Профін Банк. Тимчасову адміністрацію в цю структуру ввели аж 20 січня 2015 року, ліквідацію запустили через три місяці. А 21 травня Фонд гарантування відкликав звідти свого ліквідатора.

Чиновники розраховують заощадити на персоналі та навіть визнають людський фактор з корупційною складовою.

«Ми хочемо удосконалити підходи до управління неплатоспроможними банками для максимального зниження можливих корупційних та операційних ризиків процедури їх ліквідації. Для цього ми вивчаємо і впроваджуємо передовий світовий досвід у цій сфері. Зокрема, у світовій практиці, безпосереднє управління банками в ліквідації здійснює такий флагман ліквідаційної процедури як FDIC (Федеральна корпорація страхування депозитів (США)», — зазначила заступниця директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут.

У ЗМІ неодноразово обговорювалася тема корупції в рядах ліквідаторів українських банків. Ставлеників Фонду звинувачували у відвертих розкраданнях та продажах активів за домовленістю за заниженою ціною. Громадські організації вкладників відкрито говорили про необхідність відкриття кримінальних справ стосовно ліквідаторів окремих проблемних структур.


 

Останні новини