«Втеча капіталу» з Росії протягом тижня досягла «галопуючої» швидкості

«Втеча капіталу» з Росії протягом тижня досягла «галопуючої» швидкості

«Втеча капіталу» з Росії протягом тижня досягла «галопуючої» швидкості

 З Росії вивели за тиждень майже 1 трильйон доларів.

Поки російський фондовий ринок б'є історичні рекорди за індексом ММВБ, а рубль тримається поблизу річних піків, найбільші власники російського бізнесу позбавляються від акцій. Практично синхронно - протягом одного тижня - продати частки в своїх компаніях вирішили три фігуранта російського списку Forbes c сумарними активами 35,9 млрд доларів, передають Патріоти України.

>

Парад виходу в кеш очолила друга найбагатша людина Росії, власник НЛМК Михайло Лісін. У п'ятницю за посередництва Goldman Sachs він продав в Лондоні 2,6% акцій своєї компанії, виручивши 400 млн. доларів. Угода проходила за процедурою прискореного збору заявок - тобто «в ринок» і обрушила котирування найбільшого в РФ виробника сталі на 5,8%. Днем раніше аналогічну процедуру провела TCS Group Олега Тінькова ( «Тінькофф-банк» і «Тінькофф-страхування»). В ході SPO в Лондоні на ринку було продано 10% капіталу компанії, а сам Тіньков позбувся пакета в 3,4%, виручивши близько 122 млн доларів. Його частка в TCS Group скоротилася до 40,4%, повідомила в четвер прес-служба компанії.
Лісіна та Тінькова випередив на тиждень Роман Абрамович. Належний мільярдерові офшор Greenleas International продав 0,8% Evraz в Лондоні 20 червня. До нього приєдналися інші власники - Олександр Абрамов і Олександр Фролов, структури яких продали 0,9%. В сумі угода принесла власникам 158 млн фунтів, або близько 200 млн доларів.
Слідом за власниками на ринок прийшли інсайдери. У числі продавців виявився гендиректор «Інтер РАО» Борис Ковальчук. Він позбувся всіх акцій очолюваної ним компанії (0,15%), які отримав в якості бонусу в травні минулого року.
Угода могла принести близько 700 млн. рублів, або 11 млн. доларів, і виглядає особливо дивно, якщо врахувати, що сам Ковальчук звертав увагу на перспективи зростання ринкової капіталізації «Інтер РАО», зазначають аналітики Сбербанк CIB.
Капіталізація дійсно зросла - якраз до моменту, коли Ковальчук вирішив продати папери. З 4 по 19 червня вони злетіли на 25%, з 3,9 до 4,9 рубля за штуку, в результаті топ-менеджер зміг «перевести в готівку» пакет за максимальною з 2010 року ціною. Після операції акції «Інтер РАО» почали дешевшати, завершивши тиждень в мінусі на 8,1% (4,52 рубля на закриття торгів п'ятниці).
Російський ринок з початку року виріс на 33% за індексом РТС. Результат краще показали тільки два активи - ф'ючерси на залізну руду (+ 67%) і біткоіни (+ 194%). З огляду на хорошу кон'юнктуру, власники фіксують прибуток, можливо, формуючи резерви готівки під інвестиції, каже керівник аналітичного відділу ІК «Инстант Інвест» Олександр Тимофєєв.
Втім, тенденція до виходу в кеш - загальносвітова. У червні частка готівки на балансі великих фондів підскочила рекордно з 2011 року - з 4,6% до 5,6%, що показало опитування керівників Bank of America Merrill Lynch, в якому брали участь інвестори з активами на 640 млрд доларів.
«Настільки ведмежими настрої не були з глобальної фінансової кризи», - пише головний стратег BofA Майк Харнетт: 56% інвесторів назвали загрозою торгову війну, а 41% спрогнозували зниження корпоративних прибутків, а частка акцій на балансах впала до мінімуму з 2009 року.
З іншого боку, вільний кеш означає, що у інвесторів підготовлені засоби для інвестицій, зазначає Тимофєєв: якщо світова ситуація вирішиться позитивно (торгова війна між США і Китаєм і конфлікт у Перській затоці), то з'являться приголомшливі можливості на ринках.

Що стосується продажу з боку російських мільярдерів, то вони можуть бути початком корпоративних змін, міркує експерт: пам'ятаючи історію Олега Дерипаски, олігархи списку Forbes можуть намагатися змінити корпоративне управління до того, як потраплять в санкційні списки.


 

Останні новини