В Україні змінилися валютні правила

В Україні змінилися валютні правила

В Україні змінилися валютні правила

В Україні курс долара залежить від двох чинників: попиту і пропозиції. Пропозиція – та валюта, яка надходить в країну і потрапляє на внутрішній ринок. Головні джерела: експортні виручки, переклади заробітчан, кредити та інвестиції. Національний банк, щоб утримати курс долара, спочатку зобов'язав бізнес продавати 75% валюти, потім знизив цю норму до 50%.

2329_1f51c1cb0c86f9bbacdf61dccc99877b.jpg (83. Kb)

>

В цьому ж році регулятор прийняв рішення піти на лібералізацію валютного ринку. Тоді НБУ розробив, а парламентарії прийняли закон "Про валюту". Тоді аналітики вітали всі нововведення, крім обмеження обов'язкового продажу валюти. Мовляв, це в майбутньому може стати ударом по курсу гривні і привести до подорожчання долара.

Та й в самому Нацбанку ще рік тому з такою ідеєю погоджувалися. Наприклад, в червні 2018-го, приймаючи рішення про продовження обов'язкового продажу валюти, в НБУ заявили: "обмеження залишається ефективним інструментом забезпечення ритмічності надходжень іноземної валюти на міжбанківський валютний ринок і, відповідно, підтримки стабільності на валютному ринку". Простіше кажучи, норма з продажу валюти дозволяє утримувати стабільний курс долара в країні.

Однак, вже з 20 червня норму зовсім скасували. Тобто експортери при бажанні зможуть взагалі не продавати валюту. Йдеться про мільярди доларів. Для прикладу, в минулому році загальна експортна виручка країни склала $54 млрд. Як мінімум половину зазначеної суми підприємці повинні були продати. Обсяги експорту по чуть-чуть ростуть, разом з тим має зміцнюватися і курс гривні.

На цей раз в НБУ свою позицію переглянули. Мовляв, зняття обмежень до стрибка курсу долара не призведе, оскільки бізнес і так продає достатню частину своєї виручки. "Чергове валютне послаблення не матиме негативних наслідків для макрофінансової стабільності. За статистикою останніх років, і коли норматив обов'язкового продажу валютних надходжень склав 50%, і коли він був зменшений до 30%, бізнес в цілому продавав більше 90% валюти", – пояснили в НБУ.


 

Останні новини