Банки Швейцарії почали видавати кредити інституційним позичальникам за від'ємною ставкою

Банки Швейцарії почали видавати кредити інституційним позичальникам за від'ємною ставкою

Банки Швейцарії почали видавати кредити інституційним позичальникам за від'ємною ставкою

 Деякі банки Швейцарії почали видавати кредити інституційним позичальникам за від’ємною ставкою.

Про це повідомляє Bloomberg. Зокрема, мова йде про Zuger Kantonalbank і Grisons cantonal bank (GKB).

«В окремих випадках ми надаємо короткотермінові кредити з нульовою або від’ємною ставкою для інституціональних клієнтів», — сказала представник Zuger Kantonalbank.

>

У другій кредитній організації також пояснили, що надають такі кредити тим, хто бере велику суму на короткий час. При цьому ставки в банках кантонів Цюріха, Женеви та Берна залишаються на рівні вище нуля, вказує агентство.

Відсоткова ставка Національного банку Швейцарії встановлена на рівні мінус 0,75%. Кредитні організації країни змушені доплачувати Центробанку за зберігання надлишкових коштів. Від’ємні ставки також встановлені в банках Данії, Швеції та Японії.

Нацбанк Швейцарії вже кілька років зберігає процентну ставку на від’ємному рівні. Вартість швейцарського франка залишається високою, а інфляція — низькою.

У Данії Національний банк вперше ввів від’ємну відсоткову ставку у 2012 році, щоб зберегти курс своєї валюти.

У 2016 році The Wall Street Journal писала, що данець, замість того щоб платити відсотки за кредитом, узятим 11 років тому, в останньому кварталі отримав від банку $38 за від’ємної процентної ставки за кредитом.

За даними Realkredit Danmark, найбільшого іпотечного кредитора країни, роком раніше у нього було 758 позичальників з від’ємними ставками за іпотекою. Видання зазначало, що негативна сторона цієї ситуації полягає в тому, що банки не платять відсотки за більшістю вкладів, тому громадяни вкладаються в нерухомість. Проте, як зазначала газета, у разі надмірного зростання інвестицій на ринку нерухомості країні може загрожувати фінансова криза.


 

Останні новини