Нацбанк змінить правила виплати депозитних вкладів у спадщину

Нацбанк змінить правила виплати депозитних вкладів у спадщину

Нацбанк змінить правила виплати депозитних вкладів у спадщину

Чиновники оприлюднили проект нових правил.

Українцям стане простіше передавати свої вклади спадкоємцям. Національний банк пропонує дозволити банкам приймати у своїх клієнтів письмові розпорядження на передачу прав вимоги за депозитом третім особам у разі смерті вкладника. Відповідна зміна містить проект постанови НБУ, розміщена на сайті відомства 13 серпня, інформує Ukr.Media.

>

Строго кажучи, багато українських фінустанов прописували таке право у комплексних договорах обслуговування приватних клієнтів. Однак досі єдиного правила для всіх банків не було.

Зокрема, документ пропонує наділити співробітників банку правом засвідчення відповідних розпоряджень. Тобто написати заяву людина може прямо у відділенні, не звертаючись до нотаріуса. Його підпише службовець фінустанови і прикріпить до юридичної справи.

Подбали в НБУ та про можливий конфлікт між банківським розпорядженням і заповітом. Перш за все, чиновники зобов'язали фінансистів вказувати дату складання вкладником розпорядження. Якщо виявиться, що після неї людина написала ще і нотаріально завірений заповіт, банк повинен буде повністю або частково (в тих межах, які не суперечать заповіту) виконати друге.


Те ж правило буде застосовуватися і щодо заповітів, за яким все майно померлого передається конкретній особі. Якщо спадкоємець збігається з обох документів або заповіт було написано до банківського розпорядження вкладника, депозит віддадуть саме йому. В іншому випадку банк має повернути гроші вказаному в заповіті громадянину.

Ще одна запропонована зміна торкнеться підліткових рахунків. У НБУ хочуть розділити кошти, внесені на рахунок самим неповнолітнім (14-18 років) і перераховані опікунами чи соціальними службами. Першими молода людина зможе розпоряджатися вільно, а щоб витратити другі, доведеться заручитися згодою піклувальника.

 

Останні новини