Банкам заборонили без судів стягувати у людей спірні борги

Банкам заборонили без судів стягувати у людей спірні борги

Банкам заборонили без судів стягувати у людей спірні борги

 Банки, фінансові компанії, колектори та інші кредитори не мають права стягувати борги, якщо вони не безперечні (боржник не визнав заборгованість і збирається її оскаржити) і, якщо мова йде про звичайний кредитному договорі, що не завіреному нотаріально. Відповідне рішення виніс Шевченківський районний суд м.Києва у справі №761 / 16682/18. Суддя підкреслив, що постанова Кабміну №622, що обумовлює правила накладення написів був скасовано, тому фінансисти не мають права користуватися цією прийомом.

>

"Банк намагався провернути схему з вимогою про стягнення боргу без суду - через нотаріуса (Володимира Чуловского). Однак суд постановив, що його виконавчий напис не підлягає виконанню. Нотаріус порушив всі правила. Та й банк теж - оскільки скористався його послугами і вимагав стягнення по договору, де не дотримано принципу безспірності, і де вже пропущені строки позовної давності (три роки) ", - підкреслив у бесіді з" Країною "старший партнер адвокатської компанії" Кравець і партнери "Ростислав Кравець.

Про це відкрито говориться в постанові.

"Підтвердилася обставина, що оспорювана виконавчий напис не відповідає вимогам законодавства, зокрема ст. 87 Закону України" Про нотаріат "та постанови Кабінету Міністрів України №1172 від 29 червня 1999 р Оскільки, досконале на передбаченому Переліком борговому документі - кредитному договорі, нотаріально не посвідчений, і відсутні докази безспірності заборгованості, а тому не підлягає виконанню ", - пояснюється в ньому.


Суперечка відбувався між Альфа Банком і позичальником з обов'язку в $ 26,1 тис. Фінансисти намагалися стягнути його шляхом звернення стягнення на земельну ділянку.

"По-перше, Альфа Банк, а раніше і його Укрсоцбанк, дуже часто користуються послугами нотаріусів і намагаються стягнути заборгованості без судів. По-друге, банки в цілому стали часто застосовувати такий спосіб. Не завжди законно, і іноді одночасно в двох інстанціях. у нас, наприклад, недавно була справа в суді по кредиту, а коли ми прийшли на слухання, і суддя повідомила, що банк одночасно скористався послугами нотаріусами, і намагається стягнути заборгованості шляхом накладення виконавчого напису. тобто витребує борги і через суд, і через нотаріуса . Хоча таке в принципі неприпустимо ", - зазначив" Країні "керуючий партнер АО" Suprema Lex "Віктор Мороз.

Стягнення боргу через нотаріуса - швидкий спосіб, що дозволяє натиснути на позичальника. І як показує практика (історія у справі №761 / 16682/18), такі стягнення відбуваються з порушенням чинного законодавства. Нотаріуси підіграють банкам, абсолютно спокійно порушуючи правила.

"Єдина можливість оскаржити незаконні вимоги нотаріуса - йти до суду. Забезпеченням відразу повинен бути заборона на будь-які стягнення. Але нерідко трапляється, що до моменту подачі позову у людини за виконавчим написом встигають заарештувати всі гроші на рахунках і навіть зробити його невиїзним. Плюс нерідко трапляється , що заарештовані на рахунках гроші встигають передати стягувачу, тобто вони йдуть в оплату кредиту. Щоб зняти арешти, все повернути і відновити людини в правах доводиться витратити час ", - пояснив" Країні "адвокат, правляться партнер юридичної фірми Можаєв і партнери Михайло Можаєв.

Заперечувати дії кредиторів в судах доводиться досить довго.

"Наприклад, у мене на квітень 2019 року намічено слухання у справі 2017 року. Тобто часу йде багато. Навіть при тому, що банкіри порушили закон, і, до речі, самі знають про це. Коли з ними зустрічаєшся, то вони відкрито в цьому зізнаються . Кажуть, що від них вимагають стягнути борги будь-яким способом, тому вони не соромляться в засобах. і зазвичай розраховують, що боржник не приверне адвоката і сам не зможе себе захистити ", - сказав Віктор Мороз.

Адвокати відзначають повну безкарність банківських юристів в подібних ситуаціях.

"Вони відкрито і нагло порушують чинне законодавство, оскільки за це немає ніякої відповідальності. Вступають в змови з нотаріусами. Єдині спосіб боротися з цим - не тільки подавати позови до судів, але ще і в правоохоронні органи. Вимагати залучити нотаріуса до відповідальності. Домагатися позбавлення його ліцензії і стягнення шкоди, коли той наноситься людині ", - упевнений Ростислав Кравець.

 

Останні новини