Шокова терапія фінансового ринку. Лукашенко почав п'ятий термін президентства

Шокова терапія фінансового ринку. Лукашенко почав п'ятий термін президентства

Шокова терапія фінансового ринку. Лукашенко почав п'ятий термін президентства

З 12 листопада 2015 в Білорусі змінилася класифікація банківських вкладів (депозитів), що передбачено декретом президента від 11 листопада №7 «Про залучення грошових коштів у внески (депозити)», пише БелаПАН.

Відповідно до документа, договори термінового і умовного банківського вкладу будуть підрозділятися на безвідкличні та відкличні.

>

Безвідкличним договором дострокове повернення вкладу за ініціативою вкладника не передбачено. Повернути вклад до закінчення терміну дії договору можна буде тільки за згодою банку.

Договори банківських вкладів (депозитів), укладені до 12 листопада 2015 року, будуть виконуватися на колишніх умовах протягом усього терміну дії. При продовженні договору на новий строк його положення повинні бути приведені у відповідність до вимог декрету №7.

Поряд зі зміною класифікації банківських вкладів в Білорусі декретом № 7 також передбачено зміну підходів до пільгового оподаткування доходів.

Тим часом, Національний банк Білорусі допускає відтік вкладів з банків на першому етапі дії декрету №7, заявив перший заступник голови правління Нацбанку Тарас Надольний.

“Безумовно, будь-які нововведення на фінансовому ринку завжди сприймається критично. Швидше за все, на першому етапі певна частина людей вклади буде забирати”, – сказав він.

Декрет №7 економіст Ярослав Романчук назвав «дуже поганим початком п’ятого терміну (президентства Лукашенко)». За його прогнозом, у зв’язку з новими умовами до банків «не дійде» приблизно 15% нинішніх депозитів. «Народ переорієнтується на« панчохи », особливо якщо буде девальвація, а така небезпека є», – вважає економіст. Крім того, вважає він, декрет може повернути до життя старі «страшилки» про примусове переведення інвалютних вкладів в рублеві.


Романчуку, за його словами, незрозуміло, чому держава займається деномінацією та вкладами, коли головні проблеми економіки зовсім в іншому. «Основна проблема – чомусь люди, а не суб’єкти господарювання з багатомільярдними боргами», – сказав він.

Останні новини