Спрощення правил роботи з електронними грошима від НБУ: Що зміниться, і хто від цього виграє

Спрощення правил роботи з електронними грошима від НБУ: Що зміниться, і хто від цього виграє

Спрощення правил роботи з електронними грошима від НБУ: Що зміниться, і хто від цього виграє

Днями Нацбанк опублікував проект своєї постанови, яким збирається дозволити нашим громадянам отримувати від іноземців віртуальні кошти, випущені зарубіжним емітентом. При цьому висувається тільки одна умова: що міжнародна система інтернет-розрахунків забезпечила погашення цих електронних грошей шляхом переказу коштів на рахунок українського користувача-фізособи в іноземному банку.

>

Після затвердження документа, в який НБУ до 20 грудня буде приймати додатки та пропозиції (швидше за все він буде затверджений в 2016 р), можна буде говорити про легалізацію в Україні переказів електронних грошей з-за кордону.

Використання електронних грошей в Україні і зараз законно, але тільки за умови, що вони були випущені в нашій країні, а їх емітентом є виключно банк. До сьогоднішнього дня, жодна іноземна платіжна система, що працює з електронними грошима, за словами комерційного директора «Глобал Мані» В’ячеслава Пожарського, офіційно не зареєстрована в Нацбанку. Це означає, що по суті, не існує легальних переказів електронних грошей ні з-за кордону в Україну, ні з України за кордон.

«Після набуття чинності вищевказаних змін в силу, з’явиться можливість використовувати іноземні системи і, відповідно, електронні гроші, емітовані іноземними банками в якості засобу платежу в Україні», – пояснив старший партнер АК «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Легалізація іноземних електронних грошей, в першу чергу, на руку фрілансерам. «Міжнародні біржі фрілансу, такі як oDesk.com, Guru.com і ряд інших, пропонують своїм учасникам виводити кошти через електронні платіжні системи», – говорить Пожарський.


Робота на фрілансі із зарубіжними замовниками – дуже поширена практика ведення бізнесу серед українських ІT-фахівців. Також часто здійснюють грошові перекази в Україну за допомогою платіжних систем українці, які працюють за кордоном і відправляють отримані кошти в Україну. До таких платіжним системам в першу чергу відносяться PayPal, Skrill, Stripe, Square та ін.

«Тепер фрилансеру, що працює через «друга» в США, який приймає PayPal на свій американський рахунок і пересилає фрилансеру в Україну через Swift (фрилансер сам відкрив рахунок в американському банку і прив’язав PayPal акаунт, знімає гроші в Україну в банкоматі за допомогою американської карти) буде трохи простіше – можна вказати відразу PayPal акаунт своїм іноземним замовникам », – пояснив член ради директорів Bitcoin Foundation Ukraine Олександр Момот.

Але незважаючи на весь позитив для українських користувачів від вищевказаного положення НБУ, повноцінної роботи з електронними грошима нашим людям ще доведеться почекати.

По-перше, навіть після внесення цих змін, за словами Ростислава Кравця, реальна робота з такими платіжними інструментами в Україні, за відсутності доброї волі чиновників Нацбанку, практично неможлива: досі не розроблені вимоги з боку регулятора до іноземних банків, а також не врегульовані питання погашення та перерахування коштів. По-друге, необхідно скасувати існуючі обмеження щодо використання електронних грошей – максимальний річний обсяг в 62 тис. грн це дуже мало, а тому малоинтересно користувачам.

«Однак збільшення цієї суми збільшить ризик втрати коштів, у разі банкрутства банку-емітента, або банку, що гарантує повернення коштів», – додав Ростислав Кравець.

Крім того, велика частина фрілансерів працюють як фізособи і хочуть отримувати всю суму в доларах (через «гонорари» і т. і.). «Якщо ж робити це через ФОП чи юрособа, потрібно продавати більшу частину валютної виручки, втрачати на курсі долара і виникає питання податків», – зазначив Олександр Момот.

Останні новини