В Україні процвітає «чорний» валютний ринок.

В Україні процвітає «чорний» валютний ринок.

В Україні процвітає «чорний» валютний ринок.

 Щоденний дохід "мійнял" – кілька десятків мільйонів, каже експерт.

Поки НБУ обмежує купівлю іноземної валюти, "чорний" валютний ринок процвітає, як ніколи. У цьому на власному досвіді переконалася програма "Ранок з Україною" на каналі "Україна".

За останні два роки в країні "мінял" стало мало не більше, ніж офіційних банківських співробітників. "Щоденний дохід всіх наших "мінял" – у тому числі тих, які в Києві, в обласних і районних центрах – це кілька десятків мільйонів", – говорить правозахисник Едуард Багіров.

>

Поки в офіційних обмінниках максимум, що можуть вам запропонувати, – це 100 доларів, та ще й взяти за обмін відсоток, на "чорному ринку" можна купити будь-яку суму. Але сучасний валютник – вже не той тип з 90-х, якого прийнято називати баригою. Він ввічливий, а мова його досить грамотна. Мабуть, такий бізнес набагато вигідніше, ніж за фахом. І на вулиці тепер працюють одиниці.

Зате багато "чорні" валютники неофіційно продають долари через офіційні обмінники. Спочатку касир відмовиться міняти більше дозволених 3 тисяч гривень та для переконливості навіть зачитає постанову. Але часто біля обмінників можна помітити людину, яка, здавалося б, просто стоїть поруч. Однак одне його магічне слово – і касир мовчки протягне вам необхідну суму. Правда, не за заявленим курсом, а за курсом "черновалютчіка". Зате відсотків за обмін з вас тут ніхто не візьме.

"На сьогоднішній день фактично ось ці нелегальні пункти обміну валют – вони мають можливість встановлювати так званий ринковий курс іноземної валюти. Вони змушують держава втрачати монополію на регулювання цих правових відносин. За рахунок таких нелегальних пунктів обміну валюти гривня просто падає", – коментує юрист Олег Дорофєєв.


Якщо у вас немає часу бігати по всьому місту в пошуках "мійнял", то вони приїдуть, куди ви скажете і в зручний для вас час. За справжність купюр можна не переживати – детектор валют у продавця завжди з собою.

Але і це ще не все, що можуть запропонувати клієнту сучасні "міняйли". Деякі валютники навіть відкрили особисті офіси. Усередині них все продумано так, щоб покупець почував себе віп-клієнтом. Важливий продавець тут дуже схожий на банківського співробітника. Економісти підтверджують: у таких офісах дійсно працюють колишні банківські співробітники.

"У багатьох банках ситуація не дуже хороша. Платять дуже погано. Він змушений так виживати. Хоча ми розуміємо, що це абсурд, так робити не можна. Тому що банки повинні займатися банківською діяльністю, працівники банку повинні займатися банківськими, а не нелегальними операціями", – говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Однак як такий величезний "чорний ринок" залишається непомітним для влади? "Не важливі прізвища президента, прем'єра, Генерального прокурора або податкового інспектора, щоб зрозуміти, що ця система працює під дахом всіх цих структур: ГПУ, МВС, СБУ, податкової і так далі. Вони відраховують частину своїх доходів. З 100 мільйонів доларів віддаєш 50 мільйонів наверх – і ти спокійно працюєш", – пояснює правозахисник Едуард Багіров.

"В деякій мірі це вигідно і СБУ, бо "чорний" ринок дає можливість заробити деяким банкам, які мають доступ до валюти", – говорить Олександр Охрименко. Залишається тільки сподіватися, що коли розмір хабарів зрівняється з офіційним податком на роботу обмінних пунктів, "чорні" валютники нарешті почнуть працювати легально.

Останні новини