У Росії можуть заборонити долари

У Росії можуть заборонити долари

У Росії можуть заборонити долари

На розгляд Держдуми внесений проект закону, який забороняє на території Росії обіг і зберігання доларів США. Про цеповідомляє РБК.

У разі прийняття документа громадяни РФ будуть зобов'язані протягом одного року закрити наявні у них доларові рахунки в російських банках, а долари, які на них зберігаються, обміняти на рублі або валюту інших країн - євро, фунти стерлінгів, ієни, юані і т. д.

>

Після закінчення року доларові рахунки закриють автоматично, а виявлені поліцією, митниками, податківцями, прикордонниками або співробітниками ФМС готівкові долари вилучатимуться.

Купити готівкові долари на території РФ після вступу закону в силу росіяни не зможуть взагалі, а необхідність покупки безготівкових доларів доведеться довести. Поважною причиною буде вважатися, наприклад, виїзд за кордон. Однак, не у всі країни.

До поїздок, які не дають права на купівлю доларів, законопроект відносить країни ЄС, а також Абхазію, Албанію, Алжир, Андорру, Єгипет, Боснію і Герцеговину, Ватикан, Грузію, Іран, Ісландію, Китай, КНДР, Ліхтенштейн, Македонію, Марокко, Монако, Монголію, Норвегію, Сан-Марино, Сербію, Туніс, Туреччину, Чорногорію, Швейцарію і Південну Осетію, а також всі держави СНД.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що вільне поширення на території Росії доларів США перешкоджає популяризації рубля і заважає йому стати повноцінною світовою резервною валютою. Факт того, що багато росіян воліють зберігати в доларах свої заощадження, автори законопроекту вважають небезпечним для країни.


Останні новини