УКБС критикує НБУ за спроби одноосібно відбілювати репутацію банкірів

УКБС критикує НБУ за спроби одноосібно відбілювати репутацію банкірів

УКБС критикує НБУ за спроби одноосібно відбілювати репутацію банкірів

Український кредитно-банківський союз пропонує НБУ України доопрацювати документи, які змінюють норми та процедуру при відновленні ділової репутації менеджерів банків. «Це усуне суперечності з чинним законодавством України, підвищить довіру до дій регулятора і банківської системи та забезпечить фахову транспарентну оцінку ділової репутації», - йдеться в офіційній заяві банківської асоціації.

>

У ній звертається увага на те, що проект змін до Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків лише несуттєво коригує існуючі вимоги до бездоганної ділової репутації керівників банків та «залишає без змін норми, що порушують Конституцію України, Цивільний і Кримінальний кодекси України, не відповідають судовій практиці та європейському досвіду».

«УКБС зауважив, що передбачений проектом Положення спеціально утворений колегіальний орган фактично не є колегіальним, оскільки формується НБУ та підпорядкованим йому ФГВФО. Разом з тим, вимога про його існування є надзвичайно важливою. При цьому вимога регулятора щодо одномоментної згоди усіх суб‘єктів при його створенні - є недоцільною, оскільки містить елемент примусу та ускладнює процес побудови механізму відновлення ділової репутації.

Також експерти асоціації звернули увагу Нацбанку, що «Оновлена концепція ділової репутації керівників банків» жодним чином не узгоджується із проектом Положення, оскільки заперечує створення банківською спільнотою незалежного органу для додаткового визначення ділової репутації банкірів. УКБС зауважив, що така інформація не відповідає дійсності та не відображає позицію більшості представників фінансового ринку. Що потребує термінового приведення зазначеної Концепції у відповідність до проекту Положення з урахуванням пропозицій банківської спільноти про створення та склад Колегіального органу», - підкреслюється в заяві УКБС.


«Вважаємо, що регулятор повинен визначати ділову репутацію менеджерів банків з обов’язковим урахуванням позиції колегіального органу, який вже створений абсолютною більшістю професійних асоціацій учасників фінансового ринку та представляє 95,8% активів банківської системи, – зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер. – Така взаємодія буде спроможна забезпечити комплексний фаховий та транспарентний підхід до оцінки ділової репутації менеджерів банків».

Останні новини