Вимоги докапіталізації призведуть до нової хвилі виведення банків

Вимоги докапіталізації призведуть до нової хвилі виведення банків

Вимоги докапіталізації призведуть до нової хвилі виведення банків

За інформацією Асоціації захисту банків, загальний збиток українських банків за останні 2,5 року склав 136,7 млрд. грн. При цьому криза в банківському секторі продовжує збільшуватися.

“Від поточної ситуації в банківському секторі страждають всі – інвестори, банкіри, громадяни і бізнес. Два роки реформ, які проводив Національний банк, призвели до виведення з ринку понад 80 банків і дали можливість НБУ в ручному режимі управляти системою. Ця система створює загрози для бізнесу і, як наслідок, банки зазнають колосальних збитків. Ця система залишила на вулицях тисячі людей. Від цього страждають всі, але, тим не менш, регулятор, застосовуючи вибірковий підхід, дає можливість деяким банкам існувати і користуватися привілеями, а інші повинні боротися за існування”, – заявила Катерина Назимко.

>

Експерти не виключають нової хвилі виведення банків з ринку в зв’язку з вимогами НБУ щодо докапіталізації фінансових установ. Хоча сам Нацбанк стверджує, що програма завершується 1 січня 2019 року і банки ще мають можливість поліпшити свої активи і довнести капітал.

При цьому, на думку президента Асоціації захисту банків Катерини Назимко, акціонери банків з позиції недовіри до політики НБУ побоюються збільшувати статутні капітали. “Акціонери банків, які сьогодні зазнають збитків, повинні цей бізнес докапіталізувати. При цьому по суті наймані топ-менеджери банків сьогодні фактично не управляють бізнесом, бо управління всім банківським бізнесом в Україні ведеться Національним банком. Ніхто з поточних банкірів не може прийняти самостійних рішень . По суті акціонери банків сьогодні повинні передати свої кошти під управління Національного банку України. Це абсурдна ситуація”, – підсумувала Катерина Назимко.


Асоціація захисту банків об’єднала експертів та учасників фінансового ринку, щоб розробити альтернативну стратегію виходу банківського сектора з кризи і повернути Україні інвестиційну привабливість.

Останні новини