Україні пророкують бум автокредитів

Україні пророкують бум автокредитів

Україні пророкують бум автокредитів

       Банки покращують умови, а попит відновлюється, зазначають експерти

Автокредитування, яке почало відроджуватися в Україні 2016 року, переросте в справжній бум 2017-го, вважають експерти. Вони розраховують, що ринок вийде на докризові обсяги 2014 р. Спираються при цьому не тільки на попит з боку автомобілістів, але і на поліпшення кредитних умов – насамперед, на зниження відсоткової ставки по позиках. Слідом за зниженням облікової ставки Нацбанку: востаннє її опускали 16 вересня до 15%, а з початку 2016-го вона просіла взагалі на 7% річних (з 22%).

>

Банки тотально опускають депозитні ставки – до 10-15% річних, а слідом за цим знижують і ціни на кредити – до 15-18% річних.

"Якщо все йтиме за планом, то депозити навіть в 10-12% і кредити до 20% будуть реальні. Якщо взяти тенденції поточного року, то ще взимку – на початку весни зустрічалися ефективні ставки до 40%, а зараз вже реальні ефективні максимум 30%", – зазначив директор роздрібного бізнесу Агрокомбанку Ігор Львов.

Що пропонують

Інтерес до машин останнім часом зростає. За 9 місяців 2016 року кількість проданих в Україні авто вже досягло минулорічного показника. Динаміка пояснюється стабілізацією макроекономічного стану країни (курсу, інфляції, реального ВВП), відкладеного попитом, необхідністю оновлення автопарку, зниженням мит на імпорт, пояснив фінансовий директор "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих.


Влітку і восени продажу підштовхнули активні розмови про жовтневий стрибок долара через відмову в транші МВФ, що зазвичай змушує українців вкладатися в машини і квартири.

_.__

До того ж пожвавлення автопродажів стали змушуватимуть банки, які почали пропонувати водіям знижені кредитні ставки. Завдяки притоку ресурсу (з початку року депозитний портфель банків зріс на 4%) і поліпшенню базових умов, частка кредитних машин стала поступово зростати.

"Частка кредитних авто зросла з 10% до 12%, хоча звичайно до кризового рівня, коли кожен 5 автомобіль купувався за участю засобів банку, ринку ще рости", – зазначив керівник напрямку автокредитування ТАСкомбанк Руслан Бокач.

Зниження відсотків за останні чотири місяці було різним залежно від обраної програми. Наприклад, мінімальні ставки, які зазвичай пропонували банки з іноземним капіталом при максимальному первинному внеску, просіли з 10,6-14% до 9,6% річних. А середня ціна автокредиту у всіх інших банків опустилася з 19,42-35% до 18,9-29% річних. При цьому останнім часом все частіше виникають і акційні пропозиції – в рамках 4,9-7,99% річних. "В середньому по системі з початку року реальна ставка по позиках на нові іномарки на 5 років знизилася на 1,25% – з 20,19% до 18,94% річних", – уточнив Сєдих.

При цьому кількість банків-кредиторів, що фінансують авто програми, зросла з 12 до 13. Автомобілістам активно пропонують не тільки автокредитні програми, а й інші позики для придбання машин. Для цього фінансисти помітно підняли максимальні ліміти для готівкових кредитів. "Сash-кредит можна взяти до 200 тис. грн. А це вже суттєва сума, яку можна докласти до коштів від продажу старої машини і натомість купити нову", – зазначив заступник голови правління Forward Bank Дмитро Яковлєв.

Пропозиції щодо мінімального початкового внеску не змінювалися – як і раніше, вони залишаються на рівні 10% вартості авто. Також як і кредитний термін, який не перевищує 5-7 років (залежно від банку).

Більше і дешевше

Фінансисти поки що не обіцяють зменшувати розмір початкового внеску і термін автокредитування, але ставки опустити можуть. Хоча за однієї важливої умови – в разі подальшого зниження депозитних ставок.

При цьому вони чекають збільшення обсягів автокредитування в міру зростання попиту. У листопаді-грудні автосалони розпродаватимуть машини 2015-2016 років випуску, зі стандартною 10%-вою знижкою. І експерти впевнені, що вона приверне покупців.

"З початку жовтня багато дилерів вже запустили нові програми продажів авто, що прогнозовано і пов'язане із закриттям року, очікуваним відновленням модельного ряду, аналізом попиту поточного року і планованим прогноз популярних моделей на наступний рік", – зазначила Нікітіна.

А 2017 року, крім очікуваного збільшення обсягів автокредитування нових машин, банкіри налаштовуються на активніше фінансування покупок авто з пробігом, резюмував Бокач

 

Останні новини