Назвали банки, які почали видавати кредити на житло.

Назвали банки, які почали видавати кредити на житло.

Назвали банки, які почали видавати кредити на житло.

На сьогодні іпотечні кредити в Україні видають 5 банків: державні Укргазбанк і Ощадбанк, банк "Глобус", Крісталбанк, Аркада.

Передає domik.ua

"Повернення цього інструменту на ринок чекали майже 10 років - з 2008 року. Сьогодні його пропонують тільки окремі банки у співпраці з забудовниками. Дві з цих фінансових установ - державні. Умови для потенційних позичальників не надто приємні", - говорять аналітики порталу.

>

Більшість банків надають кредити під прийнятні для позичальників відсотки тільки в перші 12-15 місяців. В окремих випадках пільгові умови продовжуються на перші два роки, але далі ставка зростає до середньої по ринку - від 22 до 27%.

"Це важливий крок. Завжди потрібно з чогось починати. Перша іпотека теж починалася з 25%, а потім прийшла до 8%. У 2007-2008 році іпотечні кредити масово видавали під 8-10% в доларах. Квартири активно продавалися, а ринок ріс на 50-60% в рік. Найближчим часом на таке зростання розраховувати не варто. Але можна сподіватися, що завдяки іпотеці ринок нерухомості почне потихеньку оживати", - говорить керівник проекту domik.ua Віталій Котенко.

Іпотека поки що зосереджена переважно на первинному ринку. Кредити на житло на вторинному ринку надає тільки Ощадбанк під 22% річних.

На однокімнатну квартиру в Києві потрібно збирати гроші 15 років. Відкладати 30% з кожної зарплати.


 

Останні новини