НБУ затвердив використання цифрового підпису в кредитних справах боржників

НБУ затвердив використання цифрового підпису в кредитних справах боржників

НБУ затвердив використання цифрового підпису в кредитних справах боржників

Національний банк України (НБУ) дозволив банкам формувати кредитну документацію (справу) боржника з електронних документів, створених та підписаних банком і боржником із застосуванням електронного цифрового підпису.

Відповідні зміни до “Положення про визначення банками розміру кредитного ризику” № 351 від 30 червня 2016 затверджено постановою правління НБУ №75 від 4 серпня 2017 року.

>

Як повідомляється на веб-сайті центробанку, зазначені зміни не узгоджуються з нормами закону “Про споживче кредитування”, яким передбачено право укладати договори про споживче кредитування в електронному вигляді.

Крім цього, зміни до положення №351 передбачають уніфікацію підходів банків до оцінки ризику вартості заставного майна, стягнення/реалізація якого обмежена на законодавчому рівні; встановлюють вимогу до банків визначати сторони в зобов’язаннях за факторинговими операціями з регресом; уточнюють вимоги в частині посвідчення банками акта з контролю наявності та стану заставного майна у вигляді нерухомості та земельних ділянок; визначають порядок оцінки житлово-будівельних кооперативів.

Зазначені зміни є результатом постійної співпраці Національного банку україни з банківськиою спільнотою у процесі здійснення моніторингу впровадження і застосування банками вимог положення № 351, зазначає НБУ.
Зміни до положення № 351 набирають чинності з 9 серпня 2017 року.

Останні новини