НБУ допускає скасування індивідуальних ліцензій для фізосіб і реєстрації кредитів від нерезидентів

НБУ допускає скасування індивідуальних ліцензій для фізосіб і реєстрації кредитів від нерезидентів

НБУ допускає скасування індивідуальних ліцензій для фізосіб і реєстрації кредитів від нерезидентів

Національний банк допускає скасування індивідуальних ліцензій для фізосіб і реєстрацію кредитів від нерезидентів.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій в ході зустрічі з компаніями-членами Європейської бізнес асоціації.

>

“Головний принцип поточного законодавства, побудованого навколо декрету про валютне регулювання – будь-яка операція потребує дозволу в тому чи іншому вигляді. Замість того, щоб протидіяти відтоку капіталу, таке стримуюче законодавство стимулювало його, а також сприяло тінізації українського бізнесу. Замість цього ми хочемо за допомогою законопроекту “Про валюту” забезпечити вільний рух капіталу та іноземної валюти і, як наслідок, прозоре ведення бізнесу та сплату податків в Україні “, – розповів Чурій.

Зокрема, Національний банк має намір перейти від дозвільного до повідомлювального характеру процедур, за якого регулятор відійде від надання дозволів на здійснення операцій.

Він бачить необхідність видавати тільки два типи ліцензій: банківську і валютну для небанківських фінансових установ.

Водночас українці зможуть вільно, без індивідуальних ліцензій від НБУ інвестувати кошти за кордон у межах встановлених лімітів, а Національний банк буде тільки формувати базу даних на основі отриманої від банків інформації, щоб відстежувати дотримання лімітів.


Також НБУ має намір відмовитися від реєстрації кредитів від нерезидентів.

Банки зможуть обслуговувати операції з отримання кредитів від нерезидентів та надавати Національному банку інформацію лише для статистики та аналізу.

Банки повинні будуть перевіряти, щоб клієнтські операції відповідали законодавству, а НБУбуде тільки збирати інформацію для консолідації, статистики та аналізу.

Олег Чурій пояснив, що з повною лібералізацією доведеться почекати, поки не буде введено ефективне податкове законодавство на основі принципів BEPS.

Так, певні кроки щодо лібералізації можна буде зробити відразу після вступу в силу закону “Про валюту”.

Серед них – вже згадані скасування індивідуальних ліцензій для фізичних осіб і відмова від реєстрації кредитів від нерезидентів.

Крім того, НБУ готовий відразу продовжити граничний термін для розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів понад 180 днів.

Останні новини