Криптовалютна революція..

Криптовалютна революція..

Криптовалютна революція..

Як би до цього не ставилися уряди і центральні банки, поява приватних електронних грошей чинитиме все більший вплив на ландшафт фінансових ринків.

Чи стане ринок криптовалют черговою фінансовою бульбашкою, шахрайством планетарного масштабу, чи це перша ознака зміни самої концепції грошей – покаже час. У будь-якому разі, для центральних банків і фінансової стабільності в світі наслідки можуть бути дуже глибокими.

>

Рік стрімкого буму

У 2017 році спостерігається стрімкий бум на ринку криптовалют. Наприклад, вартість біткоїна з початку року зросла в 4 рази, а вартість другої за популярністю валюти ефіріум зросла в 38 разів. Оскільки отримати таку дохідність від інвестицій на традиційних ринках неможливо, це підігріває інтерес до купівлі криптовалют у інвесторів і учасників фінансового ринку.

Зростання вартості криптовалют приваблює і населення. По суті, цифрові валюти стають альтернативою традиційним засобам для заощаджень, таких як золото або долари і євро.

Однією з причин успіху криптовалют є зростання недовіри до традиційних грошей, що емітуються державами, оскільки вони схильні до інфляції і знецінення, особливо в періоди економічних криз. Тенденція посилилася після кризи 2008 року, тоді ж з’явилася і перша криптовалюта біткоїн.

Держава в особі центрального банку як емітент грошей має право робити додаткову емісію грошей в будь-який час на свій розсуд, і ця практика поширюється на всі валюти світу. Тому будь-яка фіатна (випущена державою) валюта з самого початку приречена на знецінення своєї купівельної спроможності.


Істотною перевагою криптовалют перед фіатними грошима є обмежена кількість їх випуску та заздалегідь встановлений алгоритм додаткової емісії криптовалют. А жорсткий контроль за емісією грошей, чи то фіатні, чи цифрові, призводить до збільшення їх вартості. Якщо подальша емісія припиниться, інтерес до такої валюті зросте ще більше.

Розширення способів застосування цифрових грошей і інтерес до них з боку деяких держав також сприяло зростанню вартості криптовалют.

Так, після набуття чинності нового закону про валютне регулювання Японія визнала біткоїн та інші цифрові валюти платіжним засобом. Операції з біткоїном в Японії звільнені від податку на продажі. Значна частина угод з біткоїнами тепер стала проводитися через японську ієну. Також різко зріс попит на цифрові валюти з боку корейських інвесторів.

Великий попит на криптовалюти з боку азіатських інвесторів і неефективність ринку призвели до того, що вартість біткоїнів в Азії стала значно більшою, ніж в інших регіонах світу, що спровокувало додатковий приплив спекулянтів і зростання арбітражної торгівлі.

Слідом за країнами і багато компаній почали пропонувати своїм клієнтам новий спосіб розрахунку з використанням цифрових валют. Наприклад, за біткоїни можна забронювати столик у ресторані, купити авіаквитки, оплачувати покупки в роздрібних магазинах і магазинах побутової техніки.

Компанія BIT Point Japan планує дати можливість сотням тисяч роздрібних магазинів приймати до оплати цифрову валюту, погодивши можливість оплати покупок цифровий валютою через платіжні термінали.

Також зростає популярність використання криптовалют у казино.

Фактично стрімке зростання вартості цифрових валют по відношенню до долара і євро спричинено тим, що електронні гроші в очах споживача стають більш надійним фінансовим інструментом на тлі проблем, які відбуваються з традиційними грошима.

Цифрові валюти вже зараз розглядаються багатьма інвесторами як альтернатива золоту.

Способи заробітку на криптовалютах

Бурхливе розширення ринку цифрових грошей сприяло появі нових видів бізнесу та способів заробітку. Великий інтерес до ринку криптовалют пов’язаний з його високою прибутковістю. Як результат, вкладення окупаються значно швидше, а норма прибутку на інвестиції значно вища.

У традиційного бізнесу норма прибутку значно нижча, а конкуренція в порівнянні з ринком криптовалют значно вища. Враховуючи, що традиційний ринок вже давно поділений між великими гравцями, закріпитися на молодому і ще не сегментованому ринку цифрових валют значно простіше.

Інвестування в криптовалюти і трейдинг криптовалют приносить величезні прибутки, але при цьому існують дуже високі ризики для інвесторів через велику цінову волатильність. Вартість цифрових грошей за кілька днів може як підвищитися, так і знизитися на 20-30%.

Не поодинокі випадки банкрутства бірж криптовалют, що загрожують втратою коштів для інвесторів. Тому для успішної торгівлі спочатку потрібно розібратися, як працює ринок цифрових валют і як уникати характерних для нього ризиків.

Також на ринку криптовалют є способи, як заробити з мінімальними ризиками. Продаж обладнання для майнінгу – один з найпростіших способів увійти на ринок новачку. Зараз на ринку величезний попит на обладнання для облаштування «майнінгових ферм». І продавці обладнання для майнінгу ще деякий час зможуть користуватися ажіотажем і при цьому непогано заробляти. Головне – розібратися, на яке обладнання зараз найвищий попит.

Можна заробляти безпосередньо на майнінгу, видобуваючи біткойни. Але конкуренція серед видобувачів значно зросла, що вимагає значно більших вкладень для того, щоб успішно конкурувати на ринку. Чим більше у майнера потужностей, тим більший успіх.

При зростанні вартості видобутої валюти прибуток майнера зростає, якщо ціна валюти знижується, прибутковість майнінгу падає.

Інвестиції в ІСО – альтернативний спосіб залучення капіталу, поширений на ринку цифрових валют. ІСО дає можливість взяти участь у перспективних стартап-проектах, а ініціаторам цього проекту – залучити гроші на його реалізацію.

За фактом інвестиції в ІСО зараз перетворилися на вкрай ризиковане заняття. По-перше, кількість проектів, які зараз виводяться на ІСО, величезна, і визначити, який з них має шанс бути успішно реалізованим, дуже складно.

По-друге, ІСО привертають дуже велику кількість шахраїв, які зникають з грошима відразу після їх отримання. Тому, приймаючи рішення про участь в ІСО, слід пам’ятати про те, що ваші гроші можуть бути викинуті на вітер. Кожен має вирішувати сам.

Інвестори, які побоюються вкладати гроші в проекти на ринку криптовалют, також можуть отримати вигоду від можливостей, які надають цифрові гроші. Наприклад, придбати акції компаній, які виробляють обладнання, що користується попитом у майнерів.

Зростання попиту на обладнання для майнінгу призвело до різкого зростання продажів виробників відеокарт, в результаті акції цих компаній зростають небаченими темпами. Так, вартість акцій NVIDIA за останній рік зросли на 260%, акції іншого виробника відеокарт, компанії АМD, подорожчали на 140%.

А якщо це бульбашка?

Можливість проведення анонімних грошових переказів за допомогою цифрових валют призвела до того, що криптовалюти стали активно використовувати для ведення протиправної діяльності. Зокрема, і для продажу наркотиків, зброї, інших товарів та послуг з порушенням закону.

Популярність біткоїна в злочинному середовищі пов’язана не тільки з перевагами анонімності при використанні цієї валюти, але і з незворотністю транзакцій. На відміну від традиційних видів грошових переказів, транзакції з використанням біткоїнів не можна скасувати, оскільки механізму скасування переказу просто не існує.

За даними МВФ, криптовалюти вже активно застосовуються для обходу норм валютного контролю та контролю за рухом капіталу в Венесуелі, Китаї, Греції та на Кіпрі.

Крім того, фактично за цифрову валюту ніхто не несе відповідальності, немає єдиної структури, на кшталт центрального банку, яка б сприяла підтриманню вартості і сталому функціонуванню такої валюти. У разі припинення використання цифрових грошей, якщо таке станеться, звернутися з претензіями обдуреним інвесторам не буде до кого.

Оскільки масштаби використання криптовалют зростають, збільшується і розмір потенційних втрат інвесторів у разі краху ринку цифрових грошей. А оскільки ринок криптовалют може збільшуватися до нескінченності, можливі наслідки в разі настання негативного сценарію навіть складно уявити.

Останні новини