Повідомили погану новину для власників іпотеки..

Повідомили погану новину для власників іпотеки..

Повідомили погану новину для власників іпотеки..

  Фонд гарантування вкладів фізосіб оголосив про розпродаж прав вимог за іпотечними кредитами неплатоспроможних банків.

На балансах ліквідованих банків налічується 40 тис. іпотечних кредитів на суму 68 млрд грн. 98% з них взагалі не обслуговуються, повідомляє Liga.net з посиланням на дані Фонду.

>

Понад 90% іпотечних позик видано до 2009 року в іноземній валюті за курсом 5 грн за дол. Зараз їх вартість виросла більш ніж в п'ять разів. Однак позичальникам уникнути повернення боргів навряд чи вдасться.

"Повертати борги доведеться якщо не банку, то новому кредитору, який купить права вимоги по кредиту в ході відкритих торгів", - запевнила заступник директора ФГВФО Світлана Рекрут.

Протягом року Фонд планує продати 20 тис. кредитів з балансовою вартістю 36 млрд грн. Більшість з них виставлять на торги ще у 2017 році. Інші, вартістю 32 млрд грн, знаходяться у заставі Нацбанку. Їх виставлять на торги після узгодження умов продажу з регулятором.

Експерти наголошують, що покупці зможуть придбати кредити банків, термін ліквідації яких добігає кінця. Або придбати активи великих банків: Дельта, Надра, Фідобанк, Фінанси та Кредит.

"На сьогодні ми вже маємо перші результати голландських аукціонів по іпотеці. Виставлені активи були продані з дисконтом 70% від балансової вартості. Такий дисконт - фактично курсова переоцінка кредиту в результаті девальвації", - зауважила Рекрут.


Кредити, які ще обслуговуються, Фонд виставить на торги в останню чергу. Позичальники, які проти продажу кредиту можуть звернутися до Фонду з проханням про реструктуризацію заборгованості.

Придбати права вимоги по іпотеці зможуть банки, колекторські компанії і навіть окремі фізичні особи. Банкам такі кредити дозволять наростити кредитні портфелі.

Експерти наголошують, що купівля проблемних активів у першу чергу цікавитиме колекторські компанії, які бажають отримати, а потім продати майно за реальною вартістю. Але покупцями можуть виступити безпосередньо і самі боржники, які будуть викуповувати свої ж кредити через третіх осіб, включаючи родичів.

Труднощі в оформленні права власності у покупців прав вимоги на іпотечні квартири можуть виникнути, якщо в квартирі прописані неповнолітні. Адже виселення в такому випадку можливо лише за рішенням суду.

Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву оголосив про відновлення роботи програми доступного житла шляхом надання держпідтримки. 28 листопада регіональні управління розпочнуть прийом заяв громадян для участі у програмі.

 

Останні новини