Біткойн - бульбашка. Коли вона лопне, Україна постраждає більше від інших

Біткойн - бульбашка. Коли вона лопне, Україна постраждає більше від інших

Біткойн - бульбашка. Коли вона лопне, Україна постраждає більше від інших

Дослідники з міжнародного банку Citibank опублікували звіт, в якому висловили свої побоювання щодо впливу біткойна на світову економіку. На їхню думку, це «бульбашка», яка може в будь-який момент лопнути і завдати істотної шкоди світовій економіці. Особливо при цьому постраждають країни, що розвиваються, і Україна – в п’ятірці найбільш вразливих.

>

Серед проблем біткойна, що вселяють найбільше побоювань, аналітики називають:

- волатильність, яка заважає біткойну стати засобом накопичення або здійснення транзакцій;

- занадто велике споживання енергії для видобутку;

- проблеми з кібербезпекою і можливості злому блокчейна квантовими комп’ютерами;

- виведення економіки в тінь;

- «слабкий дизайн», який перетворює біткойн на «бульбашку».

Автори дослідження припускають, що незабаром інші криптовалюти візьмуть гору над біткойном на криптовалютному ринку і стануть більш надійною альтернативою.

Фахівці не беруться прогнозувати, коли лопне біткойн-бульбашка. Вони дійшли висновку, що чим більше тіньова економіка в країні, тим більше криптовалютний ринок.

Якщо бульбашка лопне, цінність біткойна обвалиться до нуля, тим самим знищивши криптобагатства, накопичені в конкретній країні. Якщо оцінити частку біткойн-ринку в відсотках до ВВП і припустити, що ціна даної криптовалюти миттєво обнулиться, можна оцінити шкоду для конкретної країни. Найбільше постраждає Росія, біткойн-частка якої становить 5% до ВВП. На другому місці Нова Зеландія, на третьому Нігерія, а Україна – на 4-му з 2,5% до ВВП. Для порівняння, в США цей показник становить 0,17%.


Останні новини