Цифровий банк майбутнього не витіснить традиційний банкінг остаточно

Цифровий банк майбутнього не витіснить традиційний банкінг остаточно

Цифровий банк майбутнього не витіснить традиційний банкінг остаточно

 Банк майбутнього буде являти собою ІТ-компанію з цифровими сервісами, але не витіснить традиційний банкінг остаточно.

Таку думку висловили провідні фінансисти України в ході форуму UAFIN.TECH 2019.

Зокрема, заступник голови правління “Ощадбанку” Антон Тютюн зазначив, що на банківському ринку України з’явилося безліч нових гравців, включаючи телекомунікаційні компанії та поштових операторів, але розвиток інноваційних сервісів не виключає потребу у традиційному банкінгу.

>

“У нашій країні 13 мільйонів людей живуть у селах. Більш ніж 11 мільйонів пенсіонерів, а це понад 30% населення України. За дослідженнями GfK, тільки 20% населення в Україні хоча б раз на місяць заходять в онлайн-банкінг, а 47% клієнтів досі раз на місяць відвідують відділення банку. 65% клієнтів воліють платити комуналку у відділеннях”, – сказав банкір.

За його словами, банк майбутнього буде приблизно таким самим, як зараз, але стане набагато швидшим, комфортнішим, з великою кількістю цифрових сервісів.

Старший віцепрезидент компанії Visa в країнах СНД і Південно-Східної Європи Віра Платонова в свою чергу висловила думку, що банк майбутнього буде представляти собою ІТ-компанію, яка працює з різними сегментами, але класичний банкінг нікуди не зникне.

“Завжди необхідно розуміти, що є місце, куди ти прийдеш, є твій банк. І при будь-яких питаннях і проблемах тобі допоможуть фізично”, – сказала Платонова.


За її словами, мова не тільки про Україну, а про світовий тренд, оскільки більша частина населення планети все ще намагається адаптуватися до класичного банкінгу.

“В Україні зі 100 гривень тільки 30 проводять через безготівкові обіги. 70 – все ще кеш”, – додала Платонова.

Присутній на форумі заступник голови НБУ Сергій Холод зазначив, що ринок рухається в напрямку відкритого доступу до банкінгу за будь-якими каналами – як фізичними, так і віртуальними.

“У майбутньому збережеться і фізичний банкінг, де можна прийти випити кави і просто поговорити. Хоча це взагалі-то і не банківська функція, але можуть бути продані і банківські послуги. А для тих людей, які не відчувають у цьому потреби, буде все доступно в різних додатках”, – сказав він.

Представник Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Зарина Одинаєва висловила думку, що конкурентоспроможність банків у майбутньому буде сильно залежати від можливості швидко адаптуватися до нових технологій.

“Банк майбутнього ми бачимо в першу чергу в тому, що все одно банківський сектор залишиться в кредитуванні великих інвестиційних проектів, інфраструктурних проектів, великих корпоративних проєктів. Цього ніколи не скасувати. У великих інвестиційних розміщеннях”, – сказала вона.

Керівник компанії Moneyveo Олена Андронікова у свою чергу зазначила, що розвиток банку йде в мікросервіси для клієнтів, для яких необхідний фінтех, але традиційний банк залишиться як інститут довіри. “Банк як інститут трасту – довіри – завжди був, є і буде. Тому що банк – це гроші, асоціація з грошима. І це те, куди і корпоративні клієнти, і фізичні особи готові йти для того, щоб робити вкладення”, – сказала вона.

 

Останні новини