Як обіцяв Зеленський: в Мінфіні сказали, що заважає видавати іпотеку під 10%

Як обіцяв Зеленський: в Мінфіні сказали, що заважає видавати іпотеку під 10%

Як обіцяв Зеленський: в Мінфіні сказали, що заважає видавати іпотеку під 10%

Запуску обіцяної президентом України Володимиром Зеленським іпотеки під 10% заважають деякі законодавчі обмеження. Зокрема, норми, пов’язані з пропискою дітей.

Про це в інтерв’ю розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

Міністр підтвердив, що в цілому мета про доступ кожного українця до іпотеки під 10% досяжна. Однак на сьогодні цьому заважають законодавчі обмеження, які стосуються прописки.

>

“Якщо в квартирі прописали дитину, банк не зможе стягнути цю квартиру при неплатежі за іпотекою. Якщо вирішити це питання, це спростить багато процедур. З точки зору ставки, так, банки підтверджують, що 10% іпотека може бути”, – додав Марченко.

Відзначимо, до цього в Національному банку заявляли, що для зниження ставок за іпотечними кредитами до 10% необхідно істотно знизити ставки за депозитами.

Нагадаємо, на пресконференції з нагоди року свого президентства Зеленський підтвердив ідею про зниження ставок іпотеки до 10%, при цьому він підкреслив, що вона стане доступною вже найближчим часом.

Тим часом український уряд упорядкував правила реєстрації дітей в іпотечному житлі, зобов’язавши реєструвати неповнолітніх тільки з дозволу іпотекодержателя.

Довідка:
  • Протягом останнього року на ринку спостерігається зниження затребуваності бюджетної нерухомості в Києві. Якщо на початку 2019 року було 17 бюджетних новобудов у Києві, то зараз їх залишилося 11. Про це свідчить аналітика порталу dom.ria.
  • На початку весни мінімальна ціна за квадратний метр новобудов економ-класу не змінилася: вона склала 15 720 грн за кв.м. Середня ціна за квадратний метр змінювалася так: березень – 19 559 грн, квітень – 19 563 грн, травень – 19 639 грн.

 


Останні новини