Долар по 40, 50 гривень - який найгірший сценарій нас чекає при зміні керівництва Нацбанку

Долар по 40, 50 гривень - який найгірший сценарій нас чекає при зміні керівництва Нацбанку

Долар по 40, 50 гривень - який найгірший сценарій нас чекає при зміні керівництва Нацбанку

  Якщо новий голова буде мати зовсім інше бачення, ніж у правління Національного банку України (НБУ) упродовж останніх років - ми можемо піти по досить негативному сценарію, вважає президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак, пише Еспресо.

>

"Основна небезпека, що нове керівництво НБУ не буде дотримуватися досить жорсткої монетарної політики, яка була закладена ще при пані Гонтаревій. Є прихильники думки, що якщо надрукувати трохи грошей - не дуже багато - то інфляції не буде, і гривня сильно не просяде. Натомість, ми зробимо українців щасливими, дамо кожному українцю по декілька тисяч гривень, підприємствам видамо кредити, наповнимо бюджет за рахунок емісії і так далі. "Продуктивна" емісія, як її називають, - це заклик до того, щоб НБУ почав випускати гривню без будь-якого забезпечення: дав уряду кредит чи купив облігації внутрішніх державних позик (ОВДП). У цьому випадку гривні стане значно більше, а доларів більше не стане. І економічні агенти - це і громадяни, і компанії, і банки, й іноземні інвестори зрозуміють, що курс не відповідає реальності. Почнеться атака на гривню. Всі будуть скупляти долари. Курс буде завищений, може бути загнаний "у космос": 40, 50 грн. Складно сказати, при ажіотажі може бути що завгодно", - пояснює.

Відносно позитивним сценарієм називає ситуацію, колиновий очільник НБУ буде прихильником макрофінансової стабільності, не буде допускати неконтрольованої емісії, а проводитиме ту ж збалансовану політику.


"Ситуація може розвиватися різними шляхами. Але коментар пана Смолія про політичний тиск все ж говорить, що ми входимо у зону турбулентності", - підсумовує.

94% українців вважають, що політика Національного банку протягом останніх 2 років не призвела до занадто повільного зростання цін.

 

Останні новини