Найбільші мобільні оператори України займуться інтернетом в селах

Найбільші мобільні оператори України займуться інтернетом в селах

Найбільші мобільні оператори України займуться інтернетом в селах

«Київстар», Vodafone і lifecell складуть конкуренцію провідним інтернет-провайдерам.

Три найбільших стільникових оператори України зможуть отримати радіочастоти для розгортання мобільного інтернету по всій країні приблизно через рік. З 2020 року вони почнуть конкурувати з провайдерами кабельного інтернету, багато з яких змушені будуть піти з ринку. Про це в інтерв'ю заявив голова Національної комісії регулювання зв'язку та інформатизації Олександр Животовський.

>

За його словами, оптимістичний сценарій проведення нових торгів по розподілу 3G/4G-діапазону - це кінець 2019 року. А найбільш вірогідний - 2020 рік, коли «Київстар», Vodafone Україна і lifecell отримають частоти в смугах 700, 800 і 900 МГц для високошвидкісного мобільного інтернету.

Глава НКРЗІ зазначив, що ринок фіксованого широкосмугового доступу в нашій країні перебуває далеко не в кращому стані. На ньому працюють понад 5 тис. провайдерів, відсутня точна статистика та контроль за якістю надаваних послуг. Галузь страждає від надмірної пропозиції та брак інвестицій. Поліпшити її стан можна лише змінами у законодавстві, яке запровадить штрафи. Тим самим змусивши учасників ринку звітувати й надавати якісні послуги.

Зараз мобільні оператори розгортають 3G/4G-мережі на високих частотах - 1800, 1900-2100, 2600 Мегагерц (МГц). Особливість радіотехнологій така, що чим вище частота, тим більше пропускна здатність однієї базової станції (БС), але тим менший її радіус покриття.


За підрахунками НКРЗІ, для того, щоб високошвидкісний мобільний інтернет був доступний на всій території України, потрібно 31,7 тис. БС в діапазоні 1800 МГц. В «нижчих» 900-х частотах вистачить 6,1 тис. БС. А у смугах 700-800 МГц - всього 4,1 тис. базових станцій.

 

Останні новини