Ера безкоштовного телебачення в Україні добігає кінця. Днями оператор ефірного цифрового ТБ «Зеонбуд» домовився з компанією Irdeto про кодуванні транспортного супутникового сигналу . Остання, як пояснили в прес-службі «1 + 1 media», є одним з лідерів в частині забезпечення безпеки цифрових платформ і займеться побудовою системи кодування супутникового сигналу в Україні.

>

Медійники не приховують справжніх цілей гучного проекту - вони планомірно рухаються до запуску в нашій країні виключно платною моделі споживання телевізійного контенту. Насамперед займуться кодуванням «технічного» сигналу з супутника Astra 4A. Його використовують кабельні та інші оператори, щоб потім «віддати» на приймачі кінцевих споживачів. Однак зупинятися на цьому телевізійники і не думають.

« Це лише перший крок, щоб взимку закодувати сигнал основних телеканалів. Тобто медіагрупи «Інтер», «Україна», 1 + 1 та StarLight Media зовсім не жартували, коли пообіцяли з 2020 року закодувати свої телепрограми », - розповів UBR.ua медіа-експерт Олександр Глущенко. 


Директор департаменту дистрибуції та розвитку мережі мовлення «1 + 1 media» Андрій Мальчевський назвав закодований сигнал «головним інструментом» медіагруп для боротьби з піратством .

« Зараз ринок переживає стадію перевтілення з кокона на метелика. Ми віримо, що кодування відкриє більше можливостей як для розвитку платного ТБ, так і для підняття телевізійної послуги в Україні на більш високий рівень », - упевнений він.

Закриють діри і піднімуть ціну

Експерти медіаринку нагадують, що розмови про кодування телесигналу ведуться вже більше десяти років. Спочатку медіагрупи не могли домовитися про ціну, мовляв, у всіх різна кількість телеканалів. У кого-то - шість, у кого-то - вісім і так далі.

До теперішнього часу провайдери програмної послуги - кабельні або бездротові - платять медіагрупам за контент майже однакову ставку. Один телеканал кожної вітчизняної медіагрупи варто по 3 грн. / Міс. з абонента. А з Нового 2020 року ціна підніметься до 6 грн. / Міс.

У Зеленського оголосили про створення російськомовного державного телеканалу

Більш того, учасники ринку домовилися про мінімальну ціну базового ТВ-пакету - 49 грн. / Міс. Якщо хтось із провайдерів встановлює ціну нижче, то його відразу ж карають. Це зроблено для того, щоб оператори конкурували в преміальному сегменті, а не продавали канали за безцінь.

Закодують не тільки супутник, а й інтернет

Після того, як телевізійники відпрацюють кодування технічного сигналу, вони візьмуться за загальнодоступний , попереджають експерти. Тобто той супутник, з якого тюнери користувачів можуть отримувати контент безпосередньо з "тарілки".

А потім прийде черга і глобальної мережі - телетрансляцію в інтернеті забезпечать системою DRM (Digital Right Management - управління цифровими правами). Яка не дозволить ні записувати, ні передавати контент іншим користувачам.