Всього за один день в Гренландії розтанули мільярди тонн льоду

Всього за один день в Гренландії розтанули мільярди тонн льоду

Всього за один день в Гренландії розтанули мільярди тонн льоду

  Європейська спека дісталася і до льодового щита.

Аномальна спека Європи перемістилася в Гренландію. Одинадцять мільярдів тонн льоду розтанули по всій країні тільки за один день, 31 липня, — це найбільше танення в цьому сезоні, інформує Ukr.Media.

>

У той час як льодові щити Гренландії зазвичай тануть влітку, рекордні значення температури призвели до більш тривалого сезону танення. У міру підвищення рівня моря в усьому світі зростає і ймовірність екстремальних погодних явищ і затоплення прибережних районів.

Приблизно 197 мільярдів тонн льоду Гренландії розтанули в Атлантичному океані в липні, повідомила Рут Моттрам — кліматолог Данського метеорологічного інституту. Це приблизно на 36 відсотків більше, ніж вчені очікують в середньому за рік.

«Площа танення була набагато більшою, коли прибула тепла повітряна маса з Європи, але був і тривалий період теплої та сухої погоди з травня і після сухої зими, тому це додатковий поштовх, а не основна причина дуже високої втрати льоду, яку ми спостерігали», — додала вона.

До закінчення сезону танення ще залишається один місяць, і тепла повітряна маса все ще присутня на більшій частині Гренландії, сказала Моттрам.

Минулого тижня Європа зазнала небезпечну для життя спеку, а Франція, Німеччина, Бельгія, Нідерланди і Великобританія поставили рекорди: 38 градусів в Лондоні, 43 градуси в Парижі. По мірі того як теплова хвиля перемістилася в Арктику і Гренландію, Арктичний морський лід досягає нових рекордно низьких рівнів.


82 відсотки поверхні Гренландії покрито льодом. Країна є батьківщиною другого за величиною льодового щита в світі після Антарктики. Ці дві крижані маси в сукупності утримують досить замерзлої води, щоб підняти глобальний середній рівень моря на 65 метрів, якщо вони раптово розтануть.

 

Останні новини