Антисоціальна мережа: чим небезпечні друзі-вороги?

Антисоціальна мережа: чим небезпечні друзі-вороги?

Антисоціальна мережа: чим небезпечні друзі-вороги?

Майже половину наших знайомих складають так звані друзі-вороги. Ці стосунки можуть справляти доволі дивний вплив на нашу психологію і навіть фізичний стан, зазначає кореспондент BBC Future Девід Робсон.

У мене є проблема. Я маю друзів, яких мені подобається ненавидіти. Це мої друзі-вороги або, як їх називають англійською, – frenemies – від friend - "друг" і enemy - "ворог". І, головне, вони можуть впливати на моє здоров'я.

>

Зрозумійте мене правильно: я люблю цих людей. Але вони зводять мене з глузду. Остання розмова з одним з них була жахливою. Мій друг поводився зарозуміло, підкреслено нудьгував у моїй присутності і реагував на кожну мою репліку з ледве прихованою образою.

Він питав, що в мене нового, і тут же починав театрально позіхати і скаржитися: "Як нудно!" Вимовляючи це голосом Елочки-Людожерки .

Це здається безглуздям, але зазвичай після такої розмови я киплю від обурення кілька днів. Коли ж за пару років мій терпець нарешті урвався, і я висловив своєму другові все, що думаю з цього приводу, я не відчув полегшення. Єдине, що в мене залишилося, це почуття провини і жалю через все те хороше, що між нами безперечно було. Мені, приміром, дуже подобалося його почуття гумору, коли об'єктом його жартів, звісно, був не я.

Зовсім нещодавно, я виявив, що такі "дружні" стосунки вже давно привертають увагу психологів. Вони навіть мають спеціальний термін – "амбівалентні стосунки". На думку Джуліанни Голт-Ланстед з Університету Бригама Янга в штаті Юта, в середньому майже половина наших друзів і знайомих є людьми, які нам подобаються і яких ми водночас ненавидимо.


"Дуже рідко можна зустріти людину, яка не мала б хоча би одних амбівалентних стосунків", – каже дослідниця.

І це виявляється значно серйознішою проблемою, ніж здається на перший погляд. Дослідження пані Голт-Ланстед свідчить, що стосунки з друзями-ворогами можуть бути в рази більш руйнівними, ніж з тими, кого ви однозначно і відверто ненавидите.

Такі стосунки завдають шкоди нашому добробуту і навіть здоров'ю. Так чому ми не припиняємо цю шкідливу дружбу?

Підтримка друзів

Щоб зрозуміти це, ми маємо подивитися на вплив, який справляє на нас наше коло друзів і знайомих. Переважна роль цього соціального кола – захисна. Проаналізувавши 150 наукових досліджень, Джуліанна Голт-Ланстед виявила, що міцні соціальні зв'язки знижують ризик смерті приблизно настільки, як і припинення куріння. Дослідження свідчать, що самотність приблизно вдвічі шкідливіша, ніж ожиріння.

Чому це так? Головне завдання друзів – допомагати нам зняти стрес і розслабитися. Стрес підвищує кров'яний тиск і прискорює виробництво запальних молекул, які підвищують ризик цілого ряду захворювань. Спілкування з друзями вгамовує деякі з цих реакцій організму. І навпаки, нещасна самотність посилює ці процеси і призводить до багатьох ускладнень, найменше з яких – втрата сну.

Звичайно, дружба має багато відтінків. Як зазначає Робін Данбар з Оксфордського університету (Вчений, який винайшов так зване "число Данбара" – кількість постійних соціальних зв'язків, які може підтримувати людина. – Ред.), ненадійні друзі є невід'ємною частиною еволюції життя людини у великих соціальних групах.

 

Сімна дівчина

У світі міцних соціальних стосунків уникати спілкування з друзями-ворогами може бути непросто

 

"Соціальні стосунки неможливі без зіткнення інтересів. Але для того, щоби група могла зберегти свою цілісність, її члени мають пристосовуватися один до одного, – пояснює вчений. – Саме тому ми вчимося уживатися з членами нашої соціальної групи, а це також означає уживатися і з нашими друзями-ворогами. Ми їх терпимо, тому що це допомагає нам краще їх зрозуміти і підтримувати з ними стосунки".

Звичка тримати друзів поруч, а друзів-ворогів ще ближче, так і залишилась з тих давніх часів.

На жаль, попередні дослідження, присвячені впливу друзів на наше здоров'я, не зосереджувалися на цих нюансах стосунків. Тому Джуліанна Голт-Ланстед і Берт Ючіно з Університету Юти вирішили порівняти переваги і недоліки дружньо-ворожих стосунків. Те, про що дізналися вчені, глибоко їх вразило.

Під тиском

В одному з перших досліджень вчені спочатку за допомогою анкет визначали коло друзів і знайомих учасників експерименту. Потім учасники отримували апарати артеріального тиску, які вони мали постійно носити. "Щоразу, коли учасники досліду з кимось спілкувались, дослідники могли спостерігати за їхнім тиском", – пояснює пані Голт-Ланстед.

Як і можна було очікувати, кров'яний тиск був помітно нижчим, коли люди спілкувались зі своїми друзями, які їх підтримують, ніж коли вони розмовляли з "неприємними" знайомими: агресивним співробітником або вередливим босом.

Але найбільшою несподіванкою став той факт, що найвищий рівень артеріального тиску спостерігався, коли люди спілкувались зі своїми друзями-ворогами.

Подальші експерименти підтвердили і розширили ці висновки. "Навіть коли друг-ворог просто перебував у сусідній кімнаті, у досліджуваних підвищувався тиск і вони відчували себе збентежено, – каже Джуліанна Голт-Ланстед. – Таку реакцію викликало очікування спілкування з ними".

Вчених здивувало і те, що рівень стресу у випробуваних зростав при найменшій згадці про друга-ворога, коли, приміром, його ім'я несподівано з'являлось на моніторі комп'ютера.

"Це свідчить про те, що наші соціальні стосунки впливають на нас не лише через пряме спілкування, але й завдяки менш свідомим процесам, які постійно відбуваються у повсякденному житті", – зазначає Берт Ючіно. Все, що нагадує вам про амбівалентні стосунки з вашими друзями, викликає значну реакцію тіла.

Таким чином, зустріч з нашими друзями-ворогами викликає в нас більший стрес, ніж спілкування з будь-ким. Частково, це пов'язано з ненадійністю таких друзів.

 

Рука з м'ячем

Коли ми спілкуємось з друзями-ворогами, у нас підвищується артеріальний тиск, а наш організм переживає серйозний стрес

 

"Стрес викликає наша невпевненість у тому, чого очікувати від цих людей, – каже дослідниця Голт-Ланстед. – Чи буде цього разу спілкування спокійним, чи він або вона знову порушить болісну тему?"

А Берт Ючіно додає, чим тіснішими є наші зв'язки з такими друзями, тим глибше ми сприймаємо їхню поведінку.

"Вони – майже частина нашої особистості, – каже дослідник. – Саме тому все, що вони роблять і говорять, викликає в нас значну реакцію. Оскільки ви маєте з цією людиною міцний емоційний зв'язок, тому і приймаєте її образи надто близько до серця".

Зневажливі слова ворогів або далеких знайомих пережити значно легше, вважає вчений: "А неприємну розмову з другом-ворогом ви знову і знову переживатиме подумки".

Розрив зв'язків

Поки що дослідження вчених Гoлт-Ланстед і Ючіно стосувалися лише короткочасного впливу амбівалентних стосунків на наш фізичний і психічний стан. Наступне питання, яке бентежить вчених, як ці стосунки впливатимуть на нас впродовж багатьох років.

На жаль, існує дуже мало досліджень стосунків людей у довгостроковій перспективі. Але Берт Ючіно зазначає, що вже можна зробити деякі попередні висновки стосовно того, що руйнівні стосунки завдають шкоди ДНК людини.

Кожна хромосома в наших клітинах має ділянку під назвою "теломера", яка виконує захисну функцію. Але з віком теломери скорочуються, що робить клітину вразливою до низки проблем, зокрема, злоякісних пухлин.

З цієї причини довжину теломер часто використовують для вимірювання клітинного старіння, а також впливу стресу на організм. Берт Ючіно виявив, що люди, які мають багато друзів-ворогів, мають коротші теломери.

Якщо подальші дослідження підтвердять цей факт, ми муситимемо переглянути наші стосунки з друзями і обміркувати, чи варті вони тих неприємностей, яких вони нам завдають.

На жаль, позбутися таких стосунків не завжди буває легко, особливо коли це стосується дружби всього життя. Коли дослідники Голт-Ланстед і Ючіно питали людей, чому вони підтримують контакти з друзями-ворогами, випробувані зазвичай говорили про вірність друзям.

"Ми відчуваємо прихильність до цих людей, адже ми знайомі вже стільки років", – розповідає дослідниця. Інші згадували про моральний обов'язок. "Ми ж маємо бути більш великодушними, ми маємо підставити іншу щоку".

Враховуючи таке ставлення людей до проблеми, як би вчені радили поводитися з друзями-ворогами? Берт Ючіно рекомендує поговорити з другом-ворогом і пояснити йому свої проблеми, іноді це допомагає досягти взаєморозуміння.

"Зазвичай люди не намагаються з'ясувати такі стосунки відверто, вони брешуть або просто уникають зустрічі з неприємними знайомими", – каже вчений. Одним із способів впоратися зі стресом, який зараз вивчає пан Ючіно, є медитація і аналіз.

Кілька досліджень показали, що спокійне обмірковування стосунків з вашими друзями, навіть якщо це друзі-вороги, є хорошим способом поліпшити психологічний стан і загальне самопочуття. Втім, ці результати поки що не мають достатнього наукового підґрунтя, і вчений сподівається виправити цю ситуацію найближчим часом.

Коли я думаю про стосунки з моїми власними друзями, я відразу згадую коментарі Берта Ючіно. "У нашому дуже зайнятому житті ми рідко помічаємо, коли люди подають сигнали, що їм потрібна підтримка. А це має як позитивні, так і негативні наслідки", – каже дослідник.

Мені нелегко в цьому зізнатися, але я і сам грішу такими стосунками. Вважаючи себе бездоганним, можливо, я сам є своїм найгіршим другом-ворогом.

Останні новини