Словниковий запас: 10 найкращих українських книжок року

Словниковий запас: 10 найкращих українських книжок року

Словниковий запас: 10 найкращих українських книжок року

Література не завжди буває прямим відображенням життя, і українська прифронтова реальність цього року втілилася не тільки у книжки про АТО. Багато авторів несподівано згадали про абсурд і антиутопію, казку і притчу. Але найголовніше: майже всі знакові автори – від Жадана, Єшкілєва і Прохаська до Винничука, Кононенко та Роздобудько – цьогоріч видали по новій книжці.

>

Ось 10 найкращих книжок року від українських авторів (за даними Forbes).

 

Тимофій Гаврилів. Де твій дім, Одіссею?

 

Тимофій Гаврилів. «Де твій дім, Одіссею?»
«Видавництво Анетти Антоненко»
 
Герой цього роману з географією блукає вулицями своєї особистої Європи, перебуваючи між «рококо і бароко, ренесансом і кока-колою, романськими аркадами та столиками вуличних кафе». Особливого сюжету немає, зате тема вічного повернення споріднює прозу Тимофія Гаврилова з єдинокровною тугою Джойса і Музіля, а також Альфонса Доде і Йозефа Рота.

Василь Махно. Дім у Бейтінг Голлов

 

Василь Махно. «Дім у Бейтінґ Голлов»
«Видавництво Старого Лева»
 
Дебютна збірка оповідань відомого тернопільського поета Василя Махна цьогоріч здобула першу премію в номінації «дорослої прози» на конкурсі «Книжка року BBC». Автор 15 років живе в Нью-Йорку, але «Дім…» – не про еміграцію чи урбанізм. Ці вісім елегійних історій – про відчуття дому, який завжди з тобою, де б ти не був і про кого б не писав. Наприклад, про дівчину, яка втекла в Америку з Кривого Рогу, знайому вдову чи про сексотку з рідного села часів Другої світової війни.

Сергій Жадан. Життя Марії


 

Сергій Жадан. «Життя Марії»
«Meridian Czernowitz; Книги – ХХІ»
 
Нова книжка віршів Жадана сповнена знайомих римованих елегій і тягучих верлібрів. Утім, настрій уже не такий розмірений, як у мирні часи. Поет веде «прифронтову» розмову про життя і смерть, міста і села, шпигунів і мародерів, а також про наших дітей, які ростуть, «як трава», і про себе – людину, що зустріла диявола і уникла пастки соціальних мереж. Закінчується книжка вельми закономірно – перекладом «Пісеньки про кінець світу» Чеслава Мілоша.

Сергій Лойко. «Аеропорт»

 

Сергій Лойко. «Аеропорт»
«Брайт Букс»
 
Автор цієї книжки був єдиним закордонним журналістом, що побував у Донецькому аеропорту в жовтні 2014 року. Роман, написаний слідами фронтових буднів легендарних кіборгів, складається з історій як по цей, так і по той бік барикад. Захисники аеропорту відбивають штурми, захоплюють поверхи і згадують своє бойове минуле в Афгані, яке мало чим відрізняється від сьогодення: ім'я «Юля», вирізане на прикладі, кошеня з прив'язаною до лапи ворожою гранатою, бажання не перемогти, а просто побачити, «чим усе скінчиться».

Олексій Чупа. Акваріум

 

Олексій Чупа. «Акваріум»
«Віват»
 
Роман донецького поета – алюзія на класичний абсурд шахтарського краю, відомий донедавна за тамтешніми антологіями прози. В Олексія Чупи це ще й соціально-психологічний трилер, у якому чимало від Кафки. Різниця хіба що в тому, що не сам герой, а майже все його оточення, занурене в атмосферу страху й ненависті, перетворюється на комаха.

Віктор Неборак. Лексикон А.Г.

 

Віктор Неборак. «Лексикон А.Г.»
«Лілея-НВ»
 
Книжка відомого учасника поетичної групи «Бу-Ба-Бу» побудована як енциклопедія сучасної української літератури. Приватний погляд на офіційну культуру 1970-х, цікаві історії з життя письменників, інтерв'ю самого автора. Тут усе пронизане ностальгією «за справжнім» – творчістю, дружбою, спільними проектами. Своєрідні мемуари рясніють зірковими іменами: Андрухович і Покальчук, Москалець і Герасим'юк, Ірванець та Содомора, Жадан і Прохасько.

Євгенія Кононенко. Симбалайн

 

Євгенія Кононенко. «Симбалайн»
«Кальварія»
 
Нова книжка майстра соціальної прози незвичайна за структурою. Повість обрамлена розповідями і синкопована віршами – своєрідними епіграфами до історій життя героїв. Назва збірки відсилає до одного з треків «Пінк Флойд», який герої слухають з вечора до ранку.

Володимир Єшкілєв. Ефект Ярковського

 

Володимир Єшкілєв. «Ефект Ярковського»
«Фоліо»
 
Перша частина трилогії відомого івано-франківського письменника і філософа задає основні параметри майбутніх пригод героя-медіума, який розкриває ідеальний злочин. У Ярковського незвичайний дар підслуховувати думки, так само як в автора книжки – виловлювати соціально-психологічні перли з побутової рутини життя. У романі Єшкілєва перетинаються дві сюжетні лінії – міфологічна на матеріалі прикарпатських традицій, а також історія про світову мафію, якій протистоїть герой роману.

Василь Рубан. На протилежному боці від добра

 

Василь Рубан. «На протилежному боці від добра»
«Ярославів Вал»
 
Жорстке слово Василя Рубана не приживалося за жодного режиму, адже в його романах мова йде про радянську в'язницю і психлікарні. Власне, про сім в'язниць і психлікарню у Дніпропетровську, де він побував за українську ідею. Утім, життя – всюди, і ці тексти цінні не тільки досвідом виживання під галоперидолом. У двох романах збірника, крім усього іншого, антирадянського – студентський побут 1970-х, любов солдата і медсестри і навіть неймовірний на ті часи опис бурхливого радянського сексу.
Радість контакту. Розмови з Тарасом Прохаськом
«Радість контакту. Розмови з Тарасом Прохаськом»
«Дискурсус»
 
Іноді навіть інтерв'ю, правильно оформлені й організовані у книжку, можуть стати літературою. Яскравий приклад такої метаморфози – збірка розмов із прикарпатським майстром історій Тарасом Прохаськом. У ній розкриваються таємниці творчості колишнього бармена і нинішнього колумніста багатьох видань, а також його мрії про те, що колись хтось поговорить з ним і як з автором повістей та романів.

 

Останні новини