Народжені зараз діти на 15 років довше житимуть за тих, хто з'явився на світ 15 років тому

Народжені зараз діти на 15 років довше житимуть за тих, хто з'явився на світ 15 років тому

Народжені зараз діти на 15 років довше житимуть за тих, хто з'явився на світ 15 років тому

ШКІДЛИВИМ Є ХРОНІЧНИЙ І НЕКОНТРОЛЬОВАНИЙ СТРЕС: КОЛИ НЕ ЗНАЄМО, ЩО БУДЕ ДАЛІ, НЕ МОЖЕМО ВПЛИНУТИ НА ЦЕ. І ТАКА СИТУАЦІЯ ЗАТЯГУЄТЬСЯ, – КАЖЕ ГЕРОНТОЛОГ ОЛЕКСАНДР КОЛЯДА

ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ ПРОДОВЖУЄ ЙОГО ТРИВАЛІСТЬ НА 20 РОКІВ. За умови, що пощастило з генетикою. Однак, теоретично, людині можна підсадити ген, що відповідає за довголіття.

>

ГОЛИЙ ЗЕМЛЕКОП – ­африканська тварина, вирізняється довгою тривалістю життя. Є теорія, що вона залежить від швидкості метаболізму в організмі. Тому малі істоти живуть мало, а великі – довго.

Голий землекоп завбільшки з мишу. Вона живе до трьох років. Землекоп – удесятеро довше. Помирає переважно через випадок – замерзає зимою, з'їдають хижаки, страждає на інфекції. Вчені не знайшли в нього ознак старіння.

Віра Горбунова досліджує голих землекопів в Америці. Помістила тварин у штучні умови, де на них не впливають сторонні фактори. Каже: за 20 років ще жоден не помер від старості. Тому скільки вони житимуть у лабораторних умовах – поки що невідомо.

 
Олександр КОЛЯДА, 29 років, геронтолог.  Народився у київській сім’ї працівників кіно. Батько – звукорежисер. Дід був директором заводу ”Кіноекран”.  Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка, кафедру генетики. Стажувався в лабораторіях японських міст Токіо й Осаки, Кембриджа у Великобританії.  Науковий співробітник Інституту геронтології Національної академії медичних наук України. Збирається захищати кандидатську роботу на тему ”Генетика хвороби Паркінсона”.  Досліджує генетику старіння. Співзасновник американської компанії Titanovo, що розробляє генетичні тести для визначення схильностей людей.  Щотижня читає науково-популярні лекції.  Любить подорожувати.  Займається йогою.  Живе в Києві. Неодружений  Олександр Коляда виливає з посудини азот у лабораторії Інституту геронтології.  Тут досліджує генетику старіння
Олександр КОЛЯДА, 29 років, геронтолог. Народився у київській сім’ї працівників кіно. Батько – звукорежисер. Дід був директором заводу ”Кіноекран”. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка, кафедру генетики. Стажувався в лабораторіях японських міст Токіо й Осаки, Кембриджа у Великобританії. Науковий співробітник Інституту геронтології Національної академії медичних наук України. Збирається захищати кандидатську роботу на тему ”Генетика хвороби Паркінсона”. Досліджує генетику старіння. Співзасновник американської компанії Titanovo, що розробляє генетичні тести для визначення схильностей людей. Щотижня читає науково-популярні лекції. Любить подорожувати. Займається йогою. Живе в Києві. Неодружений Олександр Коляда виливає з посудини азот у лабораторії Інституту геронтології. Тут досліджує генетику старіння

Вчені дійшли висновку, що в голого землекопа сталися кілька генних мутацій. Вони дозволили активніше опиратися зовнішнім впливам, побороти чуттєвість до токсинів, радіації.


Чи може людина у штучних умовах зробити те, що й природа із голим землекопом: включити ген, який подовжить наше життя? Або вимкнути один із генів, що скорочує його. На тваринах це діє. Якщо ввести миші вірус із геном, що відповідає за довгу тривалість життя, то на 20 відсотків подовжимо її існування.

У СВІТІ Є ДВА ПРЕПАРАТИ – "ГЕНИ В ПІГУЛЦІ". Якщо зробити ін'єкцію, корисний ген вбудується у ДНК людини по всьому організму. Ними лікують важкі патології – генетичні хвороби й атеросклероз судин. ­Людина позбувається не наслідків недуги, а її першо­причини. Зараз дві сотні препаратів проходять дослідження. Отже, через 5–10 років принаймні половина з них надійде у продаж.

НА ОСНОВІ ТЕМПІВ РОЗВИТКУ медицини і соціальних благ прогнозують, що народжені зараз діти житимуть на 15 років довше, ніж ті, хто з'явився на світ 15 років тому. Моє покоління в середньому доживе до 80.

МАКСИМАЛЬНА ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ ЛЮДИНИ – 122,5 РОКУ. В Україні кожен тисячний святкує 100-річчя. Подекуди на планеті довгожителів на 10 відсотків більше, ніж будь-де. Це – Японія, Сардинія, Кавказ.

У чому причина довголіття? По-перше, здоровий спосіб життя. Японці мало їдять. Мають принцип обмеження кількості харчів: треба вставати з-за столу, коли шлунок наповнений на 80 відсотків. По-друге, фізичне навантаження, спілкування з близькими, повага до старших, розуміння сенсу життя. До того ж, у японців найчастіше зустрічається ген довголіття. А в деяких народів Африки поширений ген, що відповідає за швидке старіння і хворобу Паркінсона. Тому довголіття японців може бути результатом виграшу в "генетичну лотерею", а не наслідком особливого способу харчування.

Зазвичай гени довголіття відповідають за тривалу роботу серцево-­судинної системи й особливості обміну ліпідів. Вони запобігають утворенню бляшок у судинах.

НАША ЛАБОРАТОРІЯ працює над тим, як попередити захворювання. Інструкція побудови нашого тіла записана у ДНК. Це як книжка на три мільярди букв або приблизно тисяча романів "Війна і мир". Наші генетичні дані записані чотирма літерами, що чергуються три мільярди разів у ланцюжку.

Можна взяти пробу крові, слини чи волосся і дізнатися генетичну програму людини: до яких хвороб схильна, які особливості її метаболізму.

У ПРЕДСТАВНИКІВ ДЕЯКИХ НАРОДІВ НЕМАЄ ФЕРМЕНТУ, ЩО РОЗЩЕПЛЮЄ АЛКОГОЛЬ. Це – етнічна ознака ескімосів, в'єтнамців, японців. Алкоголь у них швидше метаболізується. Тому п'яніють одразу і мають набагато тяжчі наслідки від випитого.

В азіатських країнах люди погано засвоюють лактозу – головний компонент молока. В Україні кожен десятий має з цим проблеми. Кожен 15-й – негативну реакцію на алкоголь.

ЗАПИТУЄТЕ ЛІКАРЯ: чотири чашки кави в день – корисно чи шкідливо? Він каже: це – нормальна доза. І має рацію. Кофеїн у нашому організмі переробляється спеціальним ферментом, що існує в двох варіантах. У 70 відсотків населення України такий варіант цього ферменту, завдяки якому чотири чашки кави в день утричі зменшують ризик виникнення інфаркту міокарда. Решта українців мають той вид гену, через який така доза кави вдвічі збільшує імовірність інфаркту.

ШКІДЛИВИМ Є ХРОНІЧНИЙ СТРЕС. Якщо згадали, що забули вимкнути праску, і одразу повернулися – це одне. Якщо ж думаєте про неї весь день – це позначиться на здоров'ї.

Шкодить саме хронічний і неконтрольований стрес: коли не знаємо, що буде далі, не можемо на це вплинути. І така ситуація затягується. Нестабільність у нашій державі провокує подібні стани. Індуси мають один долар на день – і радіють життю. Бо знають, що цей долар буде й завтра.

Можна визначити, що клітини однієї людини "нервували" більше, ніж другої. Тобто зазнали впливу хронічного стресу. Він спричиняє прискорене старіння. Сивіють часто також через нього. Сивина – це старіння клітин у цибулині волосся. Так, як облисіння.

ХВОРОБИ МОЛОДШАЮТЬ, бо погіршується спосіб життя. Усе токсичне, за великим ­рахунком. Хоча ми не стикаємося з такими дозами токсичних речовин, які відчутно шкодили б.

Людина створена для здорового життя: прокидатися зі сходом сонця, шукати їжу, тягати на собі дітей. А не постійно сидіти перед комп'ютером при штучному освітленні.

СЛІД НА 20 ВІДСОТКІВ ОБМЕЖИТИ КАЛОРІЙНІСТЬ РАЦІОНУ – бажано за рахунок м'яса – щоб продовжити на 20 відсотків своє існування. Дослідження Олександра Вайсермана свідчать, що зачаті одразу після Голодомору діти – найбільш схильні до цукрового діабету другого типу. В тілі матері вони були запрограмовані на пристосування до голодних умов. Протягом життя їхній організм накопичував поживні речовини. Для багатьох це обернулося патологією обміну речовин. Зараз це покоління 80-річних.

ШКІРА СТАРІЄ ПО-ІНШОМУ, ніж решта органів, бо найбільше контактує із зовнішнім середовищем. Більшість розрекламованих кремів не проникають у товщу шкіри. Вони забезпечують хіба рівень зволоженості – та стає приємною на дотик. Омолодження – це дорогі технології, у магазині їх не купите. Мають бути індивідуальні й використовуватися під контролем професіоналів.

Останні новини