CES 2016: електроніка майбутнього

CES 2016: електроніка майбутнього

CES 2016: електроніка майбутнього

Головні тренди з виставки в Лас-Вегасі.

Consumer Electronic Show (CES) – одна з найавторитетніших виставок електроніки у світі. Вона проходить у Лас-Вегасі на початку року, куди сотні компаній з усього світу приїжджають анонсувати свої основні новинки, розробки та концепти. Найчастіше більша частина компаній фокусуються на презентації продуктів одного напрямку (натільні пристрої, доповнена реальність), на чому і формується головний порядок денний майбутнього року. Forbes подивився десятки презентацій і розповідає про найцікавіші моменти з виставки.

>

Українці на CES

На CES 2016 засвітилося кілька українських стартапів. Команда Ecoisme, яка працює над створенням ґаджета для «розумного» будинку, на саму виставку не поїхала, відправивши туди лише свій однойменний ґаджет. У результаті продукт здобув нагороду Best of Innovations 2016 у категорії продуктів для «розумних» будинків. Нову розробку команди Concepter (творці спалахів iBlazr) – ґаджет Concepter Soul – також було номіновано на звання найкращого оригінального продукту за версією популярного американського видання Engadget.

CES 2016: электроника будущего
Concepter Soul
Фото: concepter.co

Свою нову розробку, хмарний сервіс відеоспостереження Petcube Protect, на виставці анонсував і CEO Petcube Ярослав Ажнюк. Новинка дасть змогу власникові ґаджета не хвилюватися за безпеку в будинку. Також на CES 2016 вирушили команди La Metric, Branto та інші.


«Вбивці Tesla»

Чи не першого ж дня виставки маловідома компанія Faraday Future презентувала свій електричний автомобіль FF Zero 1, який відразу охрестили «вбивцею» Tesla Ілона Маска. На презентації старший віце-президент з R&D Нік Сімпсон зазначив, що вже до 2018-го компанія запустить у Неваді завод вартістю $1 млрд на 4500 працівників для серійного виробництва автомобілів. Згідно з заявленими характеристиками, всередині FF Zero 1 буде понад 1000 кінських сил, розгін від нуля до сотні – менш ніж за три секунди, а максимальна швидкість сягатиме 300 км.

Щоправда, галас довкола Faraday Future вщух так само швидко, як і здійнявся: у компанії не налагоджене виробництво, на руках – лише концепт, та й той більше схожий на гоночну автівку, ніж на серійний автомобіль для міста. Представники компанії не назвали й інвесторів, готових виділити $1 млрд на будівництво заводу.

Volkswagen, як і прогнозували фахівці після скандалу з дизельгейтом, почав активніше інвестувати в електричні авто. На CES було презентовано концепт електричного мікроавтобуса BUDD-e. На одній зарядці автомобіль здатен буде проїхати понад 450 км, а максимальна швидкість може сягати 140 км/год. Сам автомобіль нашпигований електронікою, велика частина управління здійснюється голосом чи жестами: на дверях навіть немає ручок, достатньо лише сказати машині «Відчини двері» і махнути руками в боки. По всьому периметру авто – сенсори і камери, а керувати BUDD-e можна навіть зі смарт-годинника.

Компанія BMW презентувала своє бачення автомобільного майбутнього в моделі BMW i8 Spyder. У машини немає даху і дверей, але є величезні дисплеї на передній панелі для управління системами автомобіля і запуску розважального контенту. Самих дисплеїв торкатися не потрібно – працює система жестів, які вловлюються спеціальними сенсорами. Також у BMW впевнені, що створення безпілотних автомобілів не за горами, тому i8 Spyder оснащено відразу трьома різними режимами керування: повний контроль людиною, частковий (авто втручатиметься, помічаючи небезпечні ситуації) або безпілотний режим.

Повністю готовий автомобіль на виставці показала лише компанія Chevrolet. Машину Chevy Bolt EV вже теж назвали «вбивцею» Tesla Model 3 (майбутній бюджетний варіант від Tesla Motors, який ще не вийшов) через її доступність: вартість автомобіля становитиме близько $30 000 при запасі ходу 300 км. Для американського ринку, де в середньому людина проїжджає близько 60–70 км на день, це непоганий показник. Для замовлення автомобіль буде доступний наприкінці цього року.

Відразу декілька компаній презентували нові цифрові центри управління для автомобілів. Aston Martin анонсувала систему Rapide S, яка становить велику 13,3-дюймову сенсорну панель. Бортовий комп'ютер поєднає в собі системи керування авто і розважальний центр. Найближчим часом він з'явиться в моделі V12. Японська Toyota також погодилася разом з Ford розвивати платформу SmartDeviceLink, що дасть змогу власникам авто підключати свої смартфони до автомобілів і використовувати всілякі розважальні сервіси.

Віртуальна реальність

Oculus VR, яка віднедавна належить Facebook, на CES 2016 вперше анонсувала дату виходу свого шолома і його ціну. Представники компанії повідомили, що Oculus Rift можна буде придбати вже в березні цього року, а ціна ґаджета становитиме $599 – зробити попереднє замовлення можна вже зараз.

Але крім самого шолома віртуальної реальності, компанія анонсувала ще й спеціальні контролери Oculus Touch. Журналісти, які мали змогу випробувати ґаджет у дії, зазначили: шолом дає неймовірні візуальні відчуття, тоді як контролери Touch допомагають вийти на новий рівень управління в іграх. Перші демо показали, що для фанатів VR це справді must-have додаток. Ціну наразі не оголосили, але ґаджет буде готовий у другому кварталі цього року.

Свій VR-шолом оновила і компанія HTC. Новий Vive Pre отримав фронтальну камеру, яка сканує приміщення перед користувачем і дає йому можливість ходити кімнатою прямо в шоломі. У деяких іграх це дасть змогу залучити об'єкти, що містяться в кімнаті, до ігрового процесу. Як і Oculus VR, тайванська HTC презентувала контролер. Наразі ґаджет доступний тільки в розробці (ціна невідома), але в HTC заявили про підписання угоди з двома десятками партнерів, які допоможуть у розробці контенту для новинки.

Компанія Allie пішла далі і створила спеціальний шолом для зйомки відео у форматі 360 градусів. Поки що розробка Allie 360 Camera радше схожа на концепт (на шоломі видно грубі шви), але сьогодні це виглядає як один із найпростіших варіантів для зйомки повноформатного відео. Ґаджет буде доступний влітку за ціною $599.

Forbes також зібрав 7 незвичайних продуктів, які виробники анонсували на CES 2016.

1Смарт-будинок

Смарт-будинок
 

Чи не щороку різні виробники звозять на CES різноманітні концепти створення «розумного» будинку. Проте досі ніхто так і не зумів побудувати справді гідну систему: компанії готові показати окремий смарт-продукт, але не весь будинок.

Цьогоріч здивувати вдалося компанії Samsung під час великої презентації величезної кількості різної побутової техніки. Деякі журналісти вже назвали цей крок побудовою «Імперії Samsung». Південнокорейський виробник анонсував декілька нових моделей телевізорів із можливістю передання даних із планшетів і смартфонів, а також нову платформу Extra, яка додає низку розважальних можливостей. Менеджери компанії презентували нове покоління пральних машин, печей і холодильників, які можна повністю контролювати зі смартфона.

 

 

Компанія анонсувала незвичайний холодильник Family Hub Refrigerator вартістю $5000. Він має величезний сенсорний екран, куди можна виводити календар чи нагадування. Більше того, прямо на цьому екрані можна дивитися відео. Дисплей також дає змогу управляти всією електронікою від Samsung та інших виробників у будинку: перевірити, чи зачинені замки, приглушити світло або ж ввімкнути чайник. Усередині дверей є камери, які роблять фото після закриття і надсилають їх на смартфон користувача. Прийшовши в магазин, можна подивитися, яких продуктів бракує. У співпраці з MasterCard компанія запустила можливість купляти продукти прямо з екрану холодильника.

Не відставала і компанія LG, анонсувавши лінійку Signature. Усією презентованою побутовою технікою можна управляти зі смартфона: можна запустити прання, перевірити продукти в холодильнику чи активувати очищувач повітря. Дійшло до того, що людині навіть не потрібно самостійно відчиняти двері холодильника: компанія вбудувала в нижню частину ґаджета спеціальний сенсор, який може визначити наближення ноги людини (на тварин не реагує), після чого двері відчиняються самостійно.

2USB Type-C

3Робот Segway

4Ремінь від Samsung

5«Розумні» кросівки від Under Armor

6Дрон Zhang 184

7Смарт-термометр від Within

 

Останні новини