Стало відомо нове найбільше просте число

Стало відомо нове найбільше просте число

Стало відомо нове найбільше просте число

Нове найбільше просте число складається з 22338618 цифр. Про це повідомляє Naked-science.

Легко запам'ятати: найбільше просте число з відомих сучасній математиці – це рівно 2 в ступені 74207281 мінус 1. Повністю записати це число у нас не вийде: вона налічує більше 22 млн цифр у довжину і приблизно на 5 млн перевищує попередній рекорд, встановлений три роки тому.

>

Варто нагадати, що простими називаються цілі позитивні числа, які діляться націло тільки на себе і на одиницю, 2, 3, 5, 7, 11 і так далі. Вивчення простих чисел і законів їх розподілу в числовому ряду – це ціла окрема галузь математики, а на практиці ці числа знайшли досить широке застосування в криптографії. Чим більше просте число, яке використовується для шифрування даних, тим складніше цей код зламати.

Нині вченим відомі настільки великі прості числа, що пошуки нових виявляються надзвичайно складним завданням, для вирішення якої потрібні і хитрі алгоритми розрахунків, і вся міць суперкомп'ютерів. Недарма команда математика Куртіса Купера, в 2013 році знайшла рекордно велике просте число. Їм виявилося 257885161 - 1, отримала солідний грант у розмірі 100 тис. дол. і витратила ще 2,5 роки на пошуки наступного.

Нове найбільше просте число виявилося цікаво ще й тим, що воно, як і попереднє, відноситься до особливої групи – чисел Мерсенна, що мають загальну формулу 2х - 1. Розрахунки чисел Мерсенна використовуються в бенчмарках, тестах продуктивності комп'ютерного обладнання. Всього в цьому ряду відомо тепер 49 простих чисел, і питання про те, чи можуть знайтися нові, залишається повною загадкою для математиків.


"Хоча прості числа надзвичайно важливі в криптографії, нове занадто велике для того, щоб мати таке практичне значення", – говорять вчені. Та й грошовий приз за його відкриття їм дістався невеликий – всього 3 тис. доларів. Зате тепер вони готові штурмувати нову висоту: нагорода за виявлення першого простого числа довжиною в 100 млн цифр складає 150 тис. дол

Останні новини