Обікрали автомобіль. Як цього уникнути? поради автоексперта.

Обікрали автомобіль. Як цього уникнути? поради автоексперта.

Обікрали автомобіль. Як цього уникнути?   поради автоексперта.

У Львові все частіше трапляються автокрадіжки. Жервами львівських автозлодіїв стають дуже різні люди - популярні радіоведучі і співробітники Адміністрації президента, депутат Володимир Парасюк і навіть колишній шеф львівської поліції Юрій Зозуля. І це лише ті випадки, які в силу свого суспільного резонансу потрапляють у поле зору ЗМІ.

>

На прохання ZAXID.NET львівський автоексперт і засновник консалтингової компанії для автомобілістів «Бібігруп» Олексій Бориско підготував низку простих порад, як уникнути таких неприємностей.

***

Викрадення речей з автомобіля – найбільш безпечний спосіб заробити для злодія. Ані колишня міліція, ані теперішня поліція не люблять марудитися з такими справами. Страхова компанія також «ні при чому» тому водій залишається з наслідками сам на сам. На щастя, захиститися неважко. Треба просто пам’ятати кілька правил.

Правило №1: кнопка lock.

Замикати машину потрібно не лише тоді, коли йдете по справах. Навіть на заправці, а особливо – тоді, коли щось сталось і треба перевірити авто чи поговорити з незнайомцем.

Традиційна і найпростіша схема крадіжок – відволікти водія, щоб непомітно забрати торби, клатчі та «барсєтки», які лежать під рукою на сусідньому чи задньому сидіннях.

«Командна гра». Одна людина підходить до водія та починає з ним розмову, часто розпитуючи про щось, аби відволікти його увагу. Можуть запитати пораду, чи «як проїхати на шиномонтаж» чи навіть висловити захоплення кольором заднього бампера. Поки ви розповідаєте, напарник відкриває бокові дверцята та непомітно для водія викрадає річ.


Зорового контакту між співучасниками злочину ви навіть не помітите, і ось – місія виконана. Ваш співрозмовник прощається і зникає у невідомому напрямку.

Як правило, працює дві-три людини: роль першого – відволікання, другого – власне крадіжка, третього – очікування своїх співучасників десь поряд у наглухо затонованому автомобілі

«Аварія». Принцип той же, що й у попередньому прикладі, але для відвертання уваги потрібна поломка вашого автомобіля. Калюжа під авто, спущене колесо чи навіть удар старої «копійки» в бік. Все це змушує хвилюватися та з'ясовувати, що відбувається – і цим користаються злодії, які чекають нагоди. Якщо кнопка «lock» не натиснута – все, що в машині вже не ваше.

Будьте особливо пильними, коли виходите з банку чи відійшли від банкомату і сіли в автомобіль. Найчастіше, пограбування автомобіля починається саме тут. Злодії обирають жертву і «операція» починається…

Правило №2: Хай  тут не лежить

Найгірше, що ви можете зробити для скла свого авто – залишити сумку, пакет, телефон чи реєстратор всередині. Навіть якщо «вийшли» на хвилинку. Річ, яка схожа на бодай трошки цінну – легка здобич для непрофесійних але голодних злодіїв, оскільки дістати її дуже просто. Розбите скло часто коштує значно дорожче від вкраденого, але це нікого не зупиняє.

При цьому речі треба забирати з салону авто, навіть якщо вони не мають цінності – порожня коробка з-під ноутбука зацікавить злодія не менше, ніж сам ноут.

Правило просте – нічого не залишайте на видноті. Заховайте у відділення для рукавиць або багажник. Злодії просто ходять по вулицях і «сканують» що і де погано лежить. Тому у вашій машині хай краще нічого не лежить. Навіть коли вам здається, що ви залишаєте автомобіль у безпечному місці – є багато прикладів розбитих шибок в авто і під школою, і на парковках торговельних  центрів.

Правило №3: Парковка – не захист

Досить поширеними є крадіжки речей з автомобіля  з використанням автосканера або так званого «граббера». Як це відбувається? Ви залишаєте свій автомобіль  на парковці торгового центру, ресторану, гірськолижного спуску – будь-де. У той момент, коли ви натискаєте кнопку, щоб поставити авто на сигналізацію, код вашої «сигналки» зчитують у сусідньому авто чи приміщенні сканером.

Потім знову починається «командна гра». Один злодій стежить за вами, а в той час його напарник відкриває ваш автомобіль за допомогою даних автосканера. Після «злому» автомобіль залишаються цілим, справним, неушкодженим і, найчастіше – закритим. Інколи трапляються незначні збої в роботі автосигналізації. Правда, ваших речей в автомобілі вже не буде.

Захиститися від цього вкрай важко – цим займаються дуже професійні злодії і на кожну, найновішу, сигналізацію одразу з'являється «граббер».  Головне тут, як і у попередньому пункті, нічого не залишити на видноті. Від фахівця і цеглини в скло немає захисту. То ж треба, щоб авто їм було просто нецікаве. Як? Кілька простих порад.

Кілька простих правил, які убезпечать вас від автокрадіжки:

  • Не залишайте ніяких цінних речей в салоні автомобіля. Ніколи. Навіть порожня коробка від мобільного телефону чи дитяча картата сумка з підгузком всередині може стати причиною пошкодження автомобіля. За статистикою, найчастіше з автомобілів викрадають відеореєстратори, навігатори, планшети, фотоапарати, ноутбуки, сумки та валізи.
  • Якщо ж можливості забрати річ, сумку, коробку чи валізу все-таки нема, перекладіть її у багажник ще до початку подорожі – аби уже після паркування не привертати зайву увагу перекладанням речей з салону в багажник.
  • Коли ви подорожуєте автомобілем, намагайтесь не залишати авто без нагляду. Якщо ж залишаєте машину надовго – використовуйте платні автостоянки з охороною. «Чужі» номерні знаки у місті завжди привертають увагу. Для автозлодіїв – це сигнал, що в машині можуть бути цінні речі.
Останні новини