Все про хабарі в Україні: розмір, скандали, покарання

Все про хабарі в Україні: розмір, скандали, покарання

Все про хабарі в Україні: розмір, скандали, покарання

Незважаючи на те, що боротьба з корупцією в Україні і сьогодні залишається одним з головних пріоритетів державної політики, обсяги хабарництва в країні продовжують зростати. Причому виріс як і сам розмір хабара, так і загальна сума, яку отримали корупціонери в минулому році. Про це свідчать дані міжнародної компанії Transparency International, яка проаналізувала обсяги корупції в Україні. "Сегодня" розібралася, чому ситуація на антикорупційному терені стає тільки гіршою і чого нам чекати до кінця цього року.

>

КУРС ХАБАРІВ. В цілому ситуація з корупцією дещо погіршилася за останній рік не тільки у нас, але і у всьому світі: навіть країни, які входять в першу п'ятірку країн за індексом сприйняття корупції (Данія, Швеція, Нова Зеландія) за останні 2-3 роки втратили в міжнародному рейтингу кілька пунктів. Україна в цьому змаганні вже вкотре займає 130-е місце. І у нас ситуація теж погіршилася: якщо в 2014 році середній розмір хабара становив 30 тис. грн, то в 2015-му цей показник зріс вже до 40 тис. грн. За словами представника "Transparency International Україна" Ірини Рибакової, такий стан справ викликаний зростанням курсу долара і девальвацією гривні, тому що у валютному еквіваленті сума середнього хабара зменшилася – з $ 2,3 тис. У 2014 році, до $ 1,5 тис. В 2015-му. Але, за словами голови правління громадської організації "Злодіям по руках" Вікторії Кулаковської, є й інша причина негативної динаміки: "Нам після революції обіцяли активні реформи і люстрацію. Відповідно, чиновники, які перебували при владі, вирішили перед відходом взяти грошей побільше. Ось і виходить, що ставки виросли. Плюс я такий стан справ пов'язую з тим, що зараз все-таки проводяться деякі реформи і підвищується ризик того, що чиновник-хабарник може потрапити під роздачу. Відповідно, корупціонери підвищують тарифи "на ризик" і збільшують обсяги", – додала вона в розмові з "Сегодня".


_01_09

ТЮРЬМА І ШТРАФИ. Плачевна ситуація в країні поки і з покаранням за одержання неправомірної вигоди. Згідно з дослідженням, тільки п'ята частина людей (19%), які отримували хабарі в минулому році, опинилися у в'язниці, а десята частина всіх засуджених за хабарі були і зовсім виправдані. Рибакова зазначає: незважаючи на те, що у нас максимальний термін за корупційні дії становить 12 років, такого покарання не отримував ще ніхто. "До того ж у нас, якщо хабарників і судять, то вони, як правило, не дуже високого рангу – заступник мера, може – мер. У нас суди взагалі не розцінюють хабарництво як злочин, за який потрібно карати по-крупному", – вважає вона. В цілому середній термін ув'язнення за хабар зараз становить 4 роки і 7 місяців, а максимальний з усіх, які зареєструвала організація – 8-10 років. При цьому в розмові з нами представник Transparency International зізналася, що подібні вироки з'явилися тільки в останні кілька місяців, і пов'язала цю тенденцію зі створенням низки антикорупційних органів (Національне антикорупційне бюро і Нацагентство з протидії корупції). Найбільше корупціонерів покарали випробувальним терміном (38%). Ще 34% обмежилися штрафами, середній розмір якого ледь перевищив 20 тис. грн. "У нас були випадки, коли засудили чиновника, який отримав хабар у розмірі 22 тис. грн. Середній розмір штрафу в такій ситуації – 19 тис. грн. Тобто він зараз візьме ще раз ці гроші і заплатить з легкістю свій штраф", – пояснила нам Рибакова.

ПРОГНОЗ. Рибакова зізнається: в НАБУ їх організації пообіцяли, що до кінця року Україну потрясе ряд гучних справ, пов'язаних з великими корупціонерами. "Зараз Бюро розслідує справи, пов'язані з хабарництвом суддів – там суми хабарів сягають близько півмільйона гривень", – каже вона. Втім, Вікторія Кулаковська вважає, що для успішної боротьби з корупцією потрібна тверда воля президента і владної вертикалі: "Сьогодні створені дуже правильні нові органи. Але нам потрібно зберегти їх незалежність для успішної боротьби з корупцією! На жаль, зараз зависла в повітрі судова реформа, а адже вона життєво необхідна на цьому терені. За великим рахунком, неважливо, які кроки будуть робити НАБУ і інші правоохоронні органи – будь-яке покарання закінчується саме в судах. І, на жаль, у нас 25 років судова система працювала таким чином, щоб вичавлювати з людей гроші, і корупція в цій сфері сприймається як норма". Представниця додає, що неефективною буде робота по боротьбі з корупцією і без нових людей в органах: "Поки вся система не буде змінена, новостворені органи типу поліції не зможуть працювати ефективно", – підсумувала вона.

 

Останні новини