ОСББ - популярні питання та відповіді.

ОСББ - популярні питання та відповіді.

ОСББ - популярні питання та відповіді.
`
Об'є́днання співвла́сників багатокварти́рного буди́нку, або ОСББ — це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління своїм будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення їхніх майнових прав на будинок та прибудинкову територію.ОСББ створюється на основі права сумісної власності і представляє лише співвласників нерухомості, щоб самостійно вирішувати — хто обслуговуватиме будинок, які будуть внески на його утримання (квартплата), кому здавати в оренду нежитлові приміщення тощо, куди витрачати гроші. Ефективне використання коштів і контроль приводять до якіснішого та раціональнішого утримання будинку.ОСББ несе лише управлінські повноваження і не стає власником будинку в цілому — співвласниками будинку залишаються власники квартир та нежитлових приміщень. ОСББ, як юридичній особі, належать допоміжні приміщення та земельна ділянка (якщо вона була приватизована).
 

1. Чим відрізняється управління ОСББ від ЖСК?

>

ЖСК це традиційний ЖЕК, на баланс якого віднесений житловий будинок. Відмінність ЖСК від ЖЕКу полягає в тому, що воно знаходиться ближче до мешканців будинку, проте наділено меншою кількістю повноважень, ніж ЖЕК (виділення коштів з бюджету). Відрізнити, ОСББ і ЖСК досить складно, проте, якщо заглибитися у визначення усіх норм, згідно з якими управляються ці структури, видно величезна різниця. Наприклад, ЖСК не припускає конкурентні ринкові стосунки. ОСББ є повною протилежністю: форма організації управління будинком передбачає принципи створення здорової конкуренції. ЖСК одноосібно надає як ЖЕК послуги мешканцям будинку, що визначає специфічну форму надання цих послуг. ОСББ же, навпаки, є представником мешканців в одній особі, який приводить найбільш оптимальних постачальників цих послуг залежно від фінансових можливостей мешканців дому.


2.Чи може бути головою правління особа ОСББ яка не прописана в будинку, що входить до ОСББ?

Поняття прописки у будинку та право власності на житло – різні поняття. Для того, щоб очолити ОСББ, особа має бути власником жилого або нежилого помешкання в будинку, де планується сворення ОСББ.Інша справа – управління даним будинком. Управляючим ОСББ може стати будь-яка зацікавлена особа, відносини з якою можна закріпити трудовим договором.

3.На яку зарплату може претендувати голова ОСББ у будинку, де більше 100 квартир?

Для того, щоб визначити об'єми заробітної плати глави ОСББ, необхідно враховувати багато чинників, тому знати лише кількість квартир недостатньо. Насправді, багато що залежить від свідомості і обов'язковості мешканців будинку, адже якщо усі громадяни піклуються про благоустрій місця, де живуть, то у глави ОСББ може бути досить пристойна зарплата, проте, якщо є присутнім великий відсоток неплатоспроможних мешканців, то глава ОСББ має бути готовий не лише вирішувати безліч проблем, але і почекати з високою зарплатою. Проте не усе так безнадійно, як може показатися на перший погляд, адже можна на зборах представників ОСББ скласти договір з низькою зарплатою, але з високими відсотками від залучення додаткових коштів на рахунок ОСББ (оренда підвальних і горищних приміщень будинку, розміщення реклами на фасадах будинку, через додаткових платників по послугах ОСББ для інших будинків, спонсорська допомога у вигляді безвідплатного фінансування ОСББ). Діяльність глави ОСББ нагадує роботу рекламного менеджера. Таким чином, зарплата керівника, незалежно від економічних можливостей майбутнього ОСББ може бути на високому рівні, оскільки безпосередньо залежить від особистих талантів і засобів які можна притягнути додатково на розрахунковий рахунок ОСББ. У разі, якщо ОСББ створюється в новобудові, де, як правило, велика частина квартир придбана забезпеченими людьми, то у глави ОСББ прекрасна можливість оформити гідний офіційний оклад. Як видно, в кожному випадку усе строго індивідуально.

4.  Чи необхідно підписувати окремі Договори на послуги з утримання буд і приб території, якщо ОСББ по закону не є Виконавцем послуг?

Створення ОСББ не відбирає у мешканців право на заключення як прямих договорів з постачальниками житлово-комунальних послуг, так і можливість заключення загальної колективної угоди з ними.

5. Для подання документів до суду на боржника достатньо лише рішення загальних зборів про затвердження тарифу та відомостей про те, що боржник проживає дійсно? Чи необхідні ще щось?

Так, цього достатньо. Детальніше даний процес описаний у законі "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку".

6. Навіщо створювати ОСББ?

Згідно з чинним українським законодавством, лише при створенні об‘єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) можливе ухвалення спільних рішень в умовах спільного володіння майном за відсутності 100-відсоткової згоди. Це допоможе ефективному управлінню багатоквартирним будинком при наявності великої кількості мешкнців.
ОСББ – виступає в ролі юридичної особи, яка створена власниками житлових приміщень (приватизованих або придбаних квартир) та власниками нежилих приміщень. Мета такого формування полягає у використанні, належному управлінні, та утриманні спільного неподільного та загального майна.

7. Члени ОСББ, хто вони?

Членство в ОСББ надається фізичній або юридичній особі - власнику квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку.
   Згідно ст. 9 Закону про ОСББ, членом об'єднання стають добровільно. Це можливо зробити:
•    одночасно із створенням об'єднання при проведенні установчих зборів,
•    індивідуально (за письмовою заявою), в будь-який момент.
    Припинити членство в ОСББ можливо на підставі поданої письмової заяви власника приміщення або за інших підстав, зазначенних у статуті об'єднання.
    Власники приміщень житлового комплексу, які не є членами ОСББ, можуть укладати з об'єднанням угоди про співпрацю та дії у спільних інтересах.
    Більшість ОСББ вважають своїми членами всіх співвласників багатоквартирного будинку, але це не правильно. Правління ОСББ має сформувати реєстр членів об'єднання. Для цього правління збирає у співвласників відповідні заяви та правопідтверджуючі документи (це допоможе належно оформити членство співвласників в ОСББ). Краще це робити протягом загальних зборів, на яких вирішуються важливі питання діяльності ОСББ (капитальний ремонт, об`єми внесків і платежів членів об'єднання тощо).
Загальне оголошення та особисті повідомленея про скликання загальних зборів обов'язково інформує, що подання заяви та копій правовстановлюючих документів на квартиру є необхідною умовою визнання співвласника членом ОСББ, що надає йому право голосувати (подання заяв та копій документів власникам займає певний час, тому таке повідомлення необхідно здійснити заздалегідь

Останні новини