Біблія має більше років, ніж це вважалося досі

Біблія має більше років, ніж це вважалося досі

Біблія має більше років, ніж це вважалося досі

Графологи в Ізраїлі знайшли докази того, що в давньому Іудейському царстві (понад 2600 років тому) люди були значно письменніші, аніж це прийнято вважати. Отримані результати схиляють деяких дослідників до думки, що основні тексти Старого Завіту, можливо, складено на цілі століття раніше, ніж це вважалося досі.

>

Ці написи, виявлені на черепках у прикордонному форті Арад, датуються приблизно 600 роком до н.е. і дають змогу припускати, що письменність була доволі поширеним явищем у давньому Іудейському царстві.

“Ми встановили кількість авторів шістнадцяти арадських написів – їх було шестеро, а це означає, що письменним був весь чиновницький ланцюжок Іудейського царства – аж до заступника коменданта форту. Це дає підстави говорити про те, що система освіти у давній Іудеї була більш розвинута, ніж вважалося раніше, а це, у свою чергу, знайшло відображення у композиції біблійних текстів”, – розповідає Ізраель Фінкельштейн, професор археології університету в Тель-Авіві.

Дані дослідження, що їх опублікувала Національна академія наук Ізраїлю, стосуються археології, єврейської історії та прикладної математики, включають комп‘ютерну обробку зображень та розробку алгоритму, за допомогою якого можна розрізняти авторів, що роздавали команди ось у такій “письмовій формі”.

“У нашому проекті ми маємо справу з дуже давнім і дуже пошкодженим текстом. Наприклад, ось ця літера: її вкрай важко розпізнати. Тому передусім потрібно відновити цю літеру, а вже після цього починається власне “гра” щодо аналізу та ідентифікації різних авторів”, – зазначає Аріе Шаус, аспірант університету в Тель-Авіві.


На підставі вищесказаного експерти сходяться на думці, що ключові біблійні тексти було написано, починаючи з 7 століття до н.е.

Кумранські рукописи – найдавніше, як вважалося досі, зібрання біблійних текстів, датується кількома століттями пізніше.

Останні новини