Що, коли і як контролювати в автомобілі, щоб уникнути несподіваної поломки

Що, коли і як контролювати в автомобілі, щоб уникнути несподіваної поломки

Що, коли і як контролювати в автомобілі, щоб уникнути несподіваної поломки

Слідкуйте за рівнем масла в двигуні і за ременями

Абсолютно надійних автомобілів не існує. Всі без винятку авто рано чи пізно вимагають ремонту, і вже точно всі – регулярного технічного обслуговування, заміни "витратних матеріалів", проведення регламентних робіт. Але чим надійніший "кінь", тим більше спокуси для його власника розслабитися, час від часу поглядаючи лише на стрілку показника рівня палива і іноді заїжджаючи на заміну масла. Рано чи пізно це може закінчитися неприємним сюрпризом. Сьогодні ми розповімо, що, коли і як контролювати в автомобілі, щоб уникнути несподіваної поломки. Особливо це актуально в період відпусток, коли багато хто вирушає на своїх чотирьох в далеку дорогу.

>

МАСЛО В ДВИГУНІ: ТЕМНЕ МІНЯЄМО ДО ТЕРМІНУ

Всі знають, що його потрібно міняти строго за регламентом, вказаним в документації до автомобіля. Але контролювати його рівень потрібно регулярно, хоча б раз на два-три тижні. Особливо якщо пробіг автомобіля наближається до 100 тисяч чи вже перетнув цю позначку. Перевіряти потрібно не тільки рівень масла (він повинен бути між позначками min і max на щупі), але і його зовнішній вигляд: таке, яке сильно потемніло, краще замінити достроково. Нагадуємо, що масло міняється разом з масляним фільтром!

НЕ ЗАБУВАЄМО ПРО МАСЛО В ТРАНСМІСІЇ

Якщо про моторне масло пам'ятають всі, то про наявність масла в трансмісії автомобіля – коробці передач і провідному мосту (мостах) – іноді забувають. Інтервал заміни масла вказано в документації до автомобіля і дуже сильно відрізняється: він може бути і раз в 40 тисяч, і раз в 100 тисяч кілометрів – тут краще прислухатися до рекомендацій виробника.


ІНЖЕКТОР: ЧИСТИМО РАЗ НА 20-30 ТИС. КМ

Рекомендується робити чистку системи упорскування автомобіля – зокрема, форсунок – приблизно раз в 20-30 тис. кілометрів. Для цього можна поїхати на станцію техобслуговування або купити спеціальну рідину для чищення. Не варто чекати, поки форсунки почнуть проявляти явні ознаки засмічення – адже це призводить до нестабільної роботи на холостому ходу, підвищення витрати палива, зниження тягових властивостей двигуна.

ФІЛЬТРИ: МІНЯЄМО ЗА КОМПАНІЮ

Масляний фільтр – не єдиний в автомобілі. Є ще як мінімум повітряний і паливний, а нерідко – і фільтр салону.

Паливний фільтр багато рекомендують міняти раз в 30-50 тисяч кілометрів. Але не в наших умовах: з огляду на якість палива на заправках, фільтр краще замінити одночасно з маслом – його ціна не настільки велика, щоб економити. Забруднені форсунки обійдуться дорожче.

Повітряний фільтр: тут виробник також зазвичай рекомендує інтервал заміни в 15-30 тисяч кілометрів. Але краще буде замінити його також одночасно з маслом.

Фільтр салону краще міняти двічі на рік, навесні та восени. Адже після літа він, швидше за все, буде забитий пилом, а після зими – вологий. В результаті дихати повітрям, яке проходить через цей фільтр, стає і неприємно, і шкідливо.

ОХОЛОДЖУЮЧА РІДИНА

Контролювати її рівень і стан рекомендується якщо не кожен день, то хоча б раз на тиждень. Важливо, щоб рідини було достатньо, і не менш важливо, щоб вона була якісною. Фахівці рекомендують міняти тосол кожні два-три роки або 50-60 тисяч кілометрів пробігу. Але чи багато хто дотримується цих рекомендацій? У будь-якому випадку, рано чи пізно присадки, які входять до складу тосола, випадають в осад: в рідині виникають пластівці, а сама вона змінює колір. Тому якщо не лінуватися і заглядати в розширювальний бачок, можна вчасно помітити, що її вже давно пора міняти.

ХОДОВА: НА ПЕРЕВІРКУ ДВА РАЗИ НА РІК

У наших умовах, коли дороги, м'яко кажучи, залишають бажати кращого, настійно рекомендуємо проходити діагностику ходової частини автомобіля не рідше двох разів на рік. Навіть якщо нічого не стукає, не скрипить і не відвалюється, візит на СТО дасть додаткові гарантії, і перш за все безпеку. Від нескінченних ям і вибоїн страждають кульові опори, ступичні підшипники, сайлентблоки, амортизатори, кермові тяги і багато інших деталей, без справної роботи яких рух стає небезпечним.

new_image2_136

РЕМЕНІ: НАЙМЕНШІ ТРІЩИНИ – СИГНАЛ ДЛЯ ЗАМІНИ

Якщо в автомобілі використовується ремінь ГРМ – його заміну потрібно виробляти строго за регламентом (зазвичай це від 60 до 120 тисяч кілометрів): його обрив неминуче тягне за собою дорогий ремонт двигуна.

Решта ременів – наприклад, генератора, кондиціонера або підсилювача керма – також потрібно періодично міняти. Тут потрібно орієнтуватися на дані, зазначені в документації до автомобіля. Але додатково рекомендуємо регулярно, хоча б раз на місяць, контролювати стан ременів візуально. Поява видимих тріщин – сигнал про те, що краще не чекати регламенту і замінити ремінь скоріше.

НЕ ЗАБУВАЄМО ПРО ГАЛЬМІВНУ РІДИНУ

Про регулярну заміну колодок знають майже всі. У деяких автомобілях колодки оснащені датчиком, який попереджає водія про вироблення ресурсу. Сам же ресурс може бути дуже різним, залежно від стилю їзди, стану доріг і якості самих колодок. Заміна може знадобитися і через 15 тисяч кілометрів, і через 30. Тому хоча б раз на місяць варто контролювати стан колодок, а поява таких ознак, як писк (свист), зниження ефективності гальм свідчить про те, що на пробіг дивитися вже не потрібно – заміна потрібна терміново.

На жаль, мало автовласників згадують про те, що гальмівна рідина з часом вбирає вологу. Це призводить до корозії елементів гальмівної системи, а взимку може викликати замерзання і відмову гальм. Тому крім регулярного (хоча б раз на два-три тижні) контролю рівня рідини в бачку гальмівної системи її рекомендується міняти. Інтервал заміни – 60 тисяч кілометрів або не більше п'яти років експлуатації. Тоді гальмівна система буде працювати безвідмовно.

СВІЧКИ: У КОЖНОЇ СВІЙ РЕСУРС СЛУЖБИ

Раніше рекомендований інтервал заміни свічок запалювання становив від 10 до 30 тисяч кілометрів. Сьогодні існує кілька різновидів свічок, і їх ресурс значно відрізняється. Для "звичайних" нікелевих він становить як і раніше близько 30 тисяч (в найбільш якісних – 45 тисяч), для "платинових" – близько 70 тисяч, а для "іридієвих" він варіюється від 60 до 120 тисяч кілометрів і залежить від конструкції бічних електродів і товщини центрального.

Термін служби свічок в двигунах, в яких в якості палива використовується газ, нижче. Це пояснюється більш високою температурою згоряння. Відповідно, міняти їх доведеться частіше і краще заздалегідь подбати про запасний комплект.

Власникам дизельних двигунів рекомендується перед кожною зимою пройти діагностику свічок розжарювання, замінивши їх при необхідності. Це забезпечить надійний запуск двигуна в холодну пору року.

 

Останні новини