Трійця: українці святкують одне з найбільших християнських свят.

Трійця: українці святкують одне з найбільших християнських свят.

Трійця: українці святкують одне з найбільших християнських свят.

У неділю, 4 червня, православні та греко-католики святкують День святої Трійці, П'ятидесятницю.

Трійця, або як кажуть здавна в народі Зелені свята, після Великодня та Різдва вважається одним із найбільших свят. Святкується завжди у неділю сьомого тижня після Великодня. Пише Укрінформ.

>

У книзі Діянь апостолів ідеться, що через 50 днів після воскресіння Христа Богоматір, апостоли і учні Христа зібралися разом. Вони очікували обіцяного Вчителем хрещення Святим Духом. З шумом, схожим на вітер, Святий Дух зійшов на них у вигляді язиків полум'я (до речі, давньоєврейською "дух" і "вітер" - тотожні). Після цього апостоли заговорили різними мовами, чим дуже здивували оточуючих. Так збулася обіцянка Христа: Святий Дух став наставляти учнів, давав їм сили творити чудеса в ім'я Бога і проповідувати християнство по всьому світу.

Хрещення учнів Христа Святим Духом вважається днем народження християнської Церкви.

Свято П'ятидесятниці зветься також Трійцею, бо цього дня Господь уперше проявився в усіх своїх іпостасях - як Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий.

Цього дня у православних храмах виконується одна з найурочистіших та найвеличніших служб у році: підлогу храму устеляють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають гілками дерев. Оскільки богослужінню Церкви притаманна своя кольорова гама, яка допомагає передати смисл церковних подій, то колір Трійці - зелений. Він символізує вічне життя і є кольором третьої іпостасі Трійці - Святого Духа, що дає життя по волі Бога Отця за участю Бога Сина. Зеленню прикрашаються храми, зеленого кольору є вбрання священиків.


Напередодні П'ятидесятниці, в суботу, християни вшановують пам'ять спочилих родичів - ця субота має назву Троїцької батьківської суботи. У понеділок святкують День Святого Духа.

Трійця - це остаточне прощання з весною і зустріч літа.

Тиждень після Трійці називається седмицею першою після П'ятидесятниці і під час нього не постують. Закінчується він неділею всіх святих і заговинами на Петрів піст, який цього року буде тривати з 12 червня по 12 липня.

 

Останні новини