Абітурієнти-пільговики до 30 серпня зможуть перейти з контракту на бюджет

Абітурієнти-пільговики до 30 серпня зможуть перейти з контракту на бюджет

Абітурієнти-пільговики до 30 серпня зможуть перейти з контракту на бюджет
Вступники пільгових категорій, які вступили на контрактну форму навчання, вже можуть писати заяви на переведення на місця бюджетного замовлення,

Вступники пільгових категорій, які вступили на контрактну форму навчання, вже можуть писати заяви на переведення на місця бюджетного замовлення, передає Ukr.Media. Триває прийом до ВУЗУ через освітні центри "Крим-Україна" та "Донбас-Україна".

>

Про це розповіла керівник фонду "Відкрита політика".

"Освітні центри будуть працювати до 30 вересня. На бюджетні місця в університетах закінчено прийом, тільки на контракт. Але з 8 серпня ті вступники, які пройшли на контракт, можуть писати заяви на ім'я ректорів про переведення на бюджет. Цими пільгами користуються учасники бойових дій, діти учасників бойових дій, переселенці, і в тому числі абітурієнти з неконтрольованих та окупованих територій", - сказала Жданова.

Вона додала, що надходять цих категорій до 31 серпня повинні написати заяву на ім'я ректора вузу, в який вони вступили на контрактну форму навчання, про можливості переведення на бюджет.

За словами Жданової, ймовірність такого перекладу велика. Наприклад, тільки для вступників з окупованого Криму в цьому році для вступу за спрощеною процедурою виділена квота в розмірі 2604 місця бюджетного замовлення. Втім, за час вступної кампанії, з 29 червня по 26 липня цією можливістю скористалися лише 10% абітурієнтів з Криму.


У свою чергу в Міністерстві освіти і науки Укрінформу повідомили, що надходження через центри "Крим-Україна" продолжаетсяся, тому можливість для кримчан вступити в українські університети відкрита. Остаточні дані щодо кількості вступників з тимчасово неконтрольованих територій та Криму будуть відомі наприкінці вересня, після завершення роботи освітніх центрів.

За даними МОН, состояю на кінець липня через ОЦ "Крим-Україна" заявки на вступ подали 235 осіб, через ОЦ "Донбас-Україна" - 2103 людина. У 2016 році кількість вступників через освітні центри становили 1008 осіб. Збільшення кількості вступників відбулося завдяки широкій інформаційній кампанії, яку провели Міністерство інформаційної політики, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, МОН, "Укрзалізниця" і фонд "Відкрита політика".

Для вступників з окупованого Криму в 2017 році квота становить 2604 місця державного замовлення, у тому числі для ВНЗ Херсонської області - 273 місця, Одеській - 889 місць, Миколаївській - 176 місць, Запорізькій - 478 місць.

Останні новини