28 листопада починається Різдвяний піст - що і коли можна їсти перед Різдвом.

28 листопада починається Різдвяний піст - що і коли можна їсти перед Різдвом.

28 листопада починається Різдвяний піст - що і коли можна їсти перед Різдвом.
Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня.

Різдвяний піст називається також Пилиповим постом, тому що починається після 27 листопада - дня пам'яті апостола Пилипа, передає Ukr.Media.

Пост, який традиційно триває 40 днів, допомагає духовно очиститися і готуватися до Різдва, адже головна ідея полягає не тільки в утриманні від вживання заборонених продуктів, але і в духовному очищенні. В цей 40-денний період слід робити добро, утриматися від поганих думок, образ і спокус, а також прощати своїх кривдників і каятися в гріхах.

>

Що не можна їсти в Різдвяний піст?

Під час посту потрібно повністю виключити їжу тваринного походження: м'ясо, яйця і молочні продукти. Інші обмеження змінюються залежно від дня тижня – так, у понеділок, середу і п'ятницю Різдвяного посту уставом забороняється риба, дозволена лише рослинна їжа без олії. У вівторок і четвер можна вживати їжу з рослинною олією, а в суботу і неділю, аж до 2 січня, дозволена риба.

Самим строгим пісним днем вважається 6 січня, на Святвечір - переддень Різдва, коли слід відмовитися від їжі до появи на небі першої зірки. Після її появи можна вжити кутю - кашу крупи, зазвичай пшеничного, з різними дозволеними добавками.

Підсумувавши, можна додати, що в Різдвяний піст можна їсти всі види каш, пісний хліб і випічку, рослинні масла, овочі, фрукти і сухофрукти, а також горіхи і мед. Варто зазначити, що стосовно меду необхідно знати міру – незважаючи на те, що мед є пісним продуктом, солодке краще вживати в розумних кількостях, при чому в будь-який час церковного року. Це пов'язано з тим, що скорочення вживання солодкого допоможе оздоровити організм, а також позбавити від "гніту і домагань ситій і пересиченій життя".


Важливо пам'ятати, що піст дозволено не всім. Так, дотримуватися Різдвяний піст не рекомендують вагітним і годуючим жінкам, літнім і хворим людям, а також дітям.

Останні новини