В Україні зросли «декретні», але не для всіх.

В Україні зросли «декретні», але не для всіх.

В Україні зросли «декретні», але не для всіх.

 Держдопомога при вагітності і пологах підвищилася через прожитковий мінімум.

Як і було передбачено Державним бюджетом на 2017 рік, з 1 грудня в Україні підвищився прожитковий мінімум. Від цього показника залежить розмір ряду соціальних виплат, зокрема, так звані "декретні" – допомога жінкам при вагітності та пологах.

>

Відповідно до закону, "декретні" виплати не можуть становити менше 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб. З 1 грудня прожитковий мінімум для працюючих громадян підвищився до 1762 грн (збільшення склало 78 грн). Відповідно, гарантована державою допомогу жінкам при вагітності та пологах тепер буде становити 440,5 грн на місяць (з травня по листопад 2017 року вона становила 421 грн).

Однак для працюючих жінок розмір "декретних" дорівнює середньомісячній зарплаті. Тому на добробут тих жінок, які пішли в декрет з робочого місця, підвищення соціального мінімуму ніяк не вплине.

А ось сума допомоги одиноким матерям розраховується за формулою: розмір прожиткового мінімуму для дитини мінус середньомісячний дохід сім'ї на одну людину. Відповідно, якщо доходи сім'ї в грудні не виросли, сума допомоги від держави збільшиться.

Останні новини