В Україні кардинально змінюються правила прийому до школи

В Україні кардинально змінюються правила прийому до школи

В Україні кардинально змінюються правила прийому до школи
Важлива інформація для батьків.

Вже в цьому році сама система прийому, особливо щодо першокласників, зазнає істотні зміни, передає Ukr.Media. Тепер в школу набиратимуть не за бажанням батьків, а за місцем проживання. І ніяких конкурсів у спецшколи та гімназії, основним критерієм відбору стане місце реєстрації майбутнього першокласника.

>

Відповідні зміни набули чинності після прийняття нового закону "Про освіту". Однак багато положень документа ще не до кінця прописані, тому і в батьків, і в педагогів виникає багато питань.

За новим законом, за кожною школою буде закріплена певна територія, маленькі жителі якої по досягненні 6 років гарантовано отримують в ній своє місце. Незалежно від того, є вона спеціалізованою або "простою". Якщо в будь-якій іншій школі після прийому "своїх" дітей залишаться місця, то можна пробувати вступати туди. Однак тоді можливий конкурс.

Це нововведення придумали для того, щоб в рівній мірі розподілити навантаження як на навчальні заклади, так і на окремі класи, адже кількість дітей у кожному з них, в ідеалі, не повинна перевищувати 30 осіб.

Згідно наявної інформації, дані про "прив'язку" до школи визначеними адресами стануть доступні вже в березні цього року, а ознайомитися з ними можна буде безпосередньо в навчальному закладі, в управліннях освіти або на їх сайтах.


За словами співавтора документа аналітика центру CEDOS Ірини Когут, Міносвіти зараз працює над новими умовами зарахування дітей, тому деякі положення ще не прописані. На даний момент точно відомо, що закріплена школа буде одна, а не найближчі 2-3. Також, можливо, спростять зарахування в школу, якщо там вже навчаються старші брат або сестра дитини. При цьому, для дітей з особливими потребами передбачена окрема процедура.

Документом передбачається, що протягом 5 років школи поміняють статути і стануть відповідати трьом передбаченим типами навчальних закладів - початковій школі, гімназія (5-9 класи) та ліцею (10-12 класи).

"В початкову не буде відбору, по гімназії поки що не визначено, але, ймовірно, теж не буде, по ліцею відбір можливий, але яка процедура - теж не визначено поки що. Установи зможуть існувати як об'єднання початкової школи, гімназії та ліцею або в інших конфігураціях, але ліцеї, як правило, будуть існувати окремо", - говорить Ірина Когут.

Також за цей час буде впроваджуватися програма навчання молодшої школи "Нова українська школа", яка стане обов'язковою для всіх незалежно від спеціалізації і може замінити в тому числі експериментальні, такі як "Росток" та "Інтелект України".

На думку співавтора закону, практика платної підготовки до школи буде відходити.

"Підготовка до школи, тим більше платна, точно неактуальна. Новий стандарт розрахований на навчання базовим навичкам вже в школі", - зазначає Когут.

Автори запевняють: новий підхід до освіти відповідає передовим світовим стандартам. 

Останні новини