Величезна тріщина у Кенії може розколоти Африку на частини.

Величезна тріщина у Кенії може розколоти Африку на частини.

Величезна тріщина у Кенії може розколоти Африку на частини.

  Аналогічний розлом колись привів до утворення Атлантичного океану.

На південному заході Кенії утворилася тріщина шириною 10-15 м, що простягнулася на кілька кілометрів. За прогнозами фахівців, вона ростиме, і через кілька мільйонів років Ефіопія, Кенія і Сомалі утворять острів в Індійському океані.

>

Про це повідомляє National Geographic.

Розлом тягнеться на багато кілометрів і супроводжується сейсмічною активністю в регіоні. Він уже став причиною пошкодження частини шосе Найробі – Нарок, а також до нових тріщин і розломів.

Африканський розлом, що утворив рифтову долину, простягається на 3 000 кілометрів і розділяє африканську плиту на дві нерівні частини – сомалійську і нубійську плити, які відходять одна від одної зі швидкістю шість-сім міліметрів на рік. На півдні розлом досить молодий і збільшується зі швидкістю 2,5-5 сантиметрів на рік, тоді як на півночі вся долина покрита вулканічними породами, що говорить про повне витончення літосфери.

138 мільйонів років тому внаслідок аналогічного розлому з'явився Атлантичний океан. Тоді Африка і Південна Америка відокремилися одна від одної – досі можна спостерігати збіг їхніх берегових ліній. Подібне може статися в Африканській рифтовій долині, тоді океан заповнить розлом, а частина Африканського континенту, що включає Ефіопію і Сомалі, перетвориться на великий острів.


Тим часом інші вчені розкрили секрет вибухів метеоритів в атмосфері Землі.Наявність навіть невеликої кількості тріщин і пір всередині "небесного каменю" призводило до того, що він в буквальному сенсі вибухав.

 

Останні новини