Завтра - День народження християнської Церкви

Завтра - День народження християнської Церкви

Завтра - День народження християнської Церкви

Цього року усі християни – як східного обряду (греко-католики та православні), так і західного (римо-католики та більшість протестантів) святкуватимуть День святої Трійці в один день – 27 травня.

Справа у тім, що це свято – одне з дванадцяти найбільших церковних празників – не має фіксованої дати, пише "Ukrainian People". Проте якщо християни східного обряду відзначають її завжди у неділю сьомого тижня після Пасхи, то римо-католики – тижнем пізніше. А що останні цього разу святкували Великдень на тиждень швидше за українців, 1 квітня, то цього року їх Трійця збігається з нашою.

>

Трійця, або, як кажуть здавна в народі Зелені свята, після Великодня та Різдва вважається одним із найбільших свят. Ще б пак, адже це водночас і День народження християнської Церкви!

Як розповідає книга Діянь апостолів, через 50 днів після воскресіння Христа Божа Мати й апостоли Христа зібралися разом на горі Сіон, чекаючи обіцяного Вчителем хрещення Святим Духом. Із шумом, схожим на вітер, Святий Дух зійшов на них у вигляді язиків полум’я. Після цього апостоли заговорили різними мовами. І настільки натхненно та переконливо (бо їх промови були сповнені божественного вогню), що у той найперший День Зіслання Святого Духа в Єрусалимі прийняли хрещення близько трьох тисяч осіб! Так і народилася християнська Церква. А першим її храмом став отой будинок на горі Сіон – нині Успенський храм Гробу Господнього в Єрусалимі. Так збулася обіцянка Христа: Святий Дух став наставляти учнів, давав їм сили творити чудеса в ім’я Бога і проповідувати християнство по всьому світу.


Власне тому хрещення учнів Христа Святим Духом вважається Днем народження християнської Церкви – зі сходження Святого Духа на апостолів починається історія створення святої вселенської апостольської Церкви, від якої ведуть свій родовід усі християнські громади Землі. Святий Дух освячує Церкву і об’єднує віруючих, даючи їм можливість долучитися до Бога. Дар Святого Духа, який отримали апостоли у день П’ятидесятниці (ще одна офіційна назва свята), решта вірних отримують через таїнства хрещення і миропомазання.

Свято П’ятидесятниці зветься також Трійцею, бо цього дня Господь уперше проявився в усіх своїх іпостасях – як Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Дух Святий. П’ятидесятницю почали широко відзначати ще із IV століття, після прийняття церквою догмата про Трійцю – визнання існування єдиного Бога водночас у трьох його проявах (ликах, іпостасях).

Цього дня у храмах виконується одна з найурочистіших та найвеличніших служб року: їх підлоги устеляють свіжоскошеною травою або очеретом, а ікони прикрашають гілками дерев. На всенощній – уперше за 50 днів після Пасхи – лунає молитва, звернена до Святого Духа: “Царю Небесний, Утішителю, Душе істини…”

Напередодні ж П’ятидесятниці, у суботу, християни вшановують пам’ять спочилих родичів – вона ще має назву Троїцької батьківської суботи (задушне). А у понеділок святкують День Святого Духа.

А що богослужінням Церкви притаманна певна кольорова гама, яка допомагає передати смисл церковних подій, то колір Трійці – зелений. Він символізує вічне життя і є кольором третьої іпостасі Трійці – Святого Духа, що дає життя – волею Бога Отця і за участю Бога Сина. Зеленим у цей день є й вбрання священиків.

Тиждень після Трійці називається першою седмицею після П’ятидесятниці. Закінчується ж він неділею Всіх Святих і заговинами на Петрів піст, який цьогоріч триватиме з 4 червня по 12 липня. 

Останні новини